Wil je je passie voor software-defined radio (SDR) en Raspberry Pi combineren? Zo ja, dan heb je geluk. De Elektor Raspberry Pi RTL-SDR-kit biedt hardware en een boek om je op weg te helpen als ham-operator met je Raspberry Pi. De meegeleverde RTl-SDR-dongle biedt je een betaalbare instap in de wereld van software-defined radio. Het boek, Raspberry Pi voor radioamateurs, behandelt de basiswerking van de Raspberry Pi en het gebruik ervan voor je ham radio shack. Wat een uitstekende combinatie!

De Kit

Benieuwd naar de hardware en het boek die bij de Elektor Raspberry Pi RTL-SDR Kit worden geleverd? Gelukkig heeft Elektor-auteur Tam Hanna alles wat je moet weten over de hardware in een recente review behandeld. Lees de boek recensie van Koen Vervloesem voor details over het boek van Dogan Ibrahim, Raspberry Pi voor radioamateurs. Ibrahim, een gelicentieerde radioamateur en Raspberry Pi-liefhebber, is de perfecte auteur om Raspberry Pi te introduceren bij radioamateurs.
 
Elektor Raspberry Pi RTL-SDR Kit
Elektor Raspberry Pi RTL-SDR Kit
De inhoud van de kit is niet veranderd. Het boek is up-to-date en biedt een mooie introductie in de wereld van de Raspberry Pi en SDR. De Realtek-chip, RTL2832, werd gebruikt in USB DVB-T-ontvangers. Door reverse engineering is gebleken dat de ruwe data van de ontvanger uitgelezen kan worden, en daarmee kun je zeer goedkope ontvangers realiseren voor een frequentiebereik van 42 tot 1002 MHz. De frequentiestabiliteit van de DVB-T-sticks liet echter meer te wensen over, zodat bij de RTL-SDR-stick een temperatuur gecompenseerde oscillator wordt gebruikt. Hiermee kun je ook je eerste luisterpogingen doen voor de QO-100 (Es'hail-2), als er een geschikte schotelantenne en LNB voorhanden zijn. Ook de transformatie naar een WebSDR is mogelijk met de kit en een Raspberry Pi. En als allerlaatste is er Welle.IO software die van een Raspberry Pi of pc en een RTL-SDR-stick een DAB/DAB+-ontvanger maakt.

Als je geïnteresseerd bent in het boek en de RTL-SDR-ontvanger, dan is de bundel een logische keuze. En als je een Raspberry Pi nodig hebt, kijk dan eens naar de Raspberry Pi 4 Desktop Kit.

Unboxing van de Elektor Raspberry Pi RTL-SDR Kit

 


Vertaling: Hans Adams