Elektor zet de traditie voort – Klasse-D versterker

23 december 2016, 08:00
Elektor zet de traditie voort – Klasse-D versterker
Elektor zet de traditie voort – Klasse-D versterker
In het komende nummer (januari/februari 2017) van Elektor magazine trakteren we u weer op een versterkerschakeling ontwikkeld door het Elektor-lab: de ‘D-watter’. Deze versterker is opgezet als klasse-D versterker. Dat wil zeker niet zeggen dat hij onderdoet voor een klasse-A versterker, audiofielen weten dat je dat niet zo kunt vergelijken. Het is een beetje zoals een mountainbike en een racefiets: het zijn allebei vervoersmiddelen met twee wielen waarbij je zelf moet trappen om ergens te komen, maar beiden hebben hun eigen kwaliteiten en toepassingen.

De klasse-D topologie maakt gebruik van PWM, oftewel pulsbreedte-modulatie, en een geschikt filter aan de uitgang. Het grote onderscheid met een klasse-A (of AB, B, etc. ) versterker is daardoor het rendement. Dat bedraagt bij de D-watter maar liefst 93% aan 8 ohm en 174 watt (dat zijn echte Elektor-watts en geen ‘Chinese watts’). Dat betekent dus uitermate weinig warmteontwikkeling en een veel kleinere koelplaat dan je normaal gewend bent bij dit soort vermogens. Dit type versterker vind je tegenwoordig dan ook vaak op plaatsen waar grote vermogens gevraagd worden, bij professionele toepassingen in theaters of op festivals. Maar meer en meer vinden ze hun weg ook naar de thuisgebruiker.

De D-watter volgt de ‘Compacte audio-eindtrap’(Engels: ‘Q-watt’) op en is een uitstekend alternatief voor dit ontwerp uit 2013. Om onze lezers van dienst te zijn, heeft het Elektor-lab van de D-watter een bouwpakket samengesteld dat voorzien is van alle benodigde elektronische onderdelen, inclusief de print, de koelplaten en de draad voor het wikkelen van de spoel. Dit pakket is vanaf heden — eventueel met bijpassende schakelende voeding —  te vinden in onze store
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items