Een elektronische neus die schadelijke stoffen, zoals pesticiden en chemische wapens, in zeer lage concentraties kan opsporen, is nu mogelijk. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van de KU Leuven in samenwerking met imec en internationale partners.

De Leuvense onderzoekers ontwikkelden een zeer gevoelige elektronische neus met een nieuw materiaal. Hierbij gaat het om metaal-organische roosters (Metal-Organic Frameworks, afgekort MOFs) die je het beste kunt omschrijven als microscopische sponzen, omdat ze in hun minuscule poriën heel gemakkelijk ander materiaal - zoals een gas - kunnen opnemen.

Door de samenstelling van het organisch materiaal en het metaal van de roosters zorgvuldig te kiezen hebben de Leuvense wetenschappers nu een MOF gemaakt dat in zijn nanoporiën selectief fosfonaten weet op te stapelen. Dit zijn moleculen die o.a. in pesticiden en zenuwgassen zitten, zoals het chemische wapen sarin. Een elektronische neus met dit materiaal kan dus worden ingezet om sporen van chemische wapens te vinden of om een residu van pesticiden op voedsel te identificeren. Dit MOF is de gevoeligste gassensor tot nu toe voor deze gevaarlijke klasse van moleculen.