In de nieuwste aflevering van Elektor Engineering Insights duikt gastheer Stuart Cording in de wereld van circuitsimulatie en bekijkt samen met experten Mike Engelhardt en Pete Losee van Qorvo de mogelijkheden van QSPICE, een nieuwe SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis) tool ontwikkeld door Qorvo.

De SPICE-evolutie

SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis) is al lang een fundamenteel werktuig voor ingenieurs, dat wordt gebruikt voor het simuleren van analoge schakelingen. Met de groeiende beschikbaarheid van simulatietools, waarvan vele open-source of gratis te gebruiken zijn, zijn er echter vragen gerezen, of ze de nieuwste componenten met wide-bandgap kunnen ondersteunen. Wide-bandgap componenten hebben unieke eigenschappen, maar ze introduceren ook uitdagingen op het gebied van circuitsimulatie. Een opmerkelijke beperking is dat bestaande SPICE-programma's mogelijk niet beschikken over de vergelijkingen die nodig zijn om SiC- en GaN-componenten correct te modelleren. Mike Engelhardt lichtte zijn rol bij Qorvo toe, waar hij betrokken was bij de lancering van QSPICE. Hij legde uit wat zijn droom was om een vrij beschikbare SPICE-tool te maken, wat hij geleerd heeft over circuitsimulatie en hoe ingenieurs die SiC-gebaseerde toepassingen ontwikkelen profiteren van QSPICE. Vervolgens nam Mike ons mee door QSPICE met een aantal demonstratieprojecten.

SiC-componenten en Q&A

n het volgende deel van de voorstelling verschoof het gesprek naar SiC (Siliciumcarbide) devices. Pete Losee legde uit hoe deze componenten aan belang winnen in vermogenstoepassingen vanwege hun superieure eigenschappen. SiC onderscheidt zich van silicium door zijn wide-bandgap en hoger kritisch elektrisch veld. Bijgevolg verdraagt SiC hogere spanningen, heeft een lage weerstand en kleinere chip afmetingen, waardoor geleidings- en schakelvermogen beter is in vergelijking met standaard silicium devices. Silicium daarentegen krijgt problemen boven een paar honderd volt, waarvoor complexe technologieën nodig zijn zoals superjuncties of de introductie van bipolaire transistoren met geïsoleerde gate (IGBT's).

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over SiC!


Tijdens de vraag- en antwoordsessie stelden de gasten van Stuart verschillende vragen over QSPICE en SiC-devices. Beginners met QSPICE hebben toegang tot een reeks leermiddelen en video's die beschikbaar zijn op de Qorvo website. Ze bespraken het potentieel voor Python-ondersteuning in QSPICE en legden uit dat het vanuit Python via de commandline kan worden aangeroepen. Het publiek was ook geïnteresseerd in de mogelijkheid om meerdere signalen in afzonderlijke grafieken in QSPICE te plotten, waarop Mike positief antwoordde. De huidige markt voor SiC-devices werd verkend, waarbij de nadruk lag op toepassingen zoals EV-tractieomvormers, on-board en off-board opladers, PV-systemen en meer.

Ga voor de hele aflevering naar Elektor TV - Industry of kijk hieronder:
 
 
 
Visuals New Bytes-Banner 1080.png

Hé - ik heb een geweldig verhaal...

Super! We houden van interessante verhalen! Neem contact met ons op om je verhaal met ons te delen. We zullen proberen het ergens op te nemen - een verhaal over een nieuw product, een nieuwe technologie, een doorbraak of een evenement ... Neem contact op met Stuart Cording via email, op Twitter, of LinkedIn.