Frequentiemeter en kristaltester voor 1Hz - 50MHz als kit

2 januari 2019, 16:50
Frequency Meter & Crystal Tester 1 Hz - 50 MHz | assembled kitVoor de verandering presenteren we dit keer een heel relaxte video over het uitpakken en in elkaar zetten van een eenvoudige bouwkit. Er komt geen spectaculair solderen van SMD-componenten aan te pas, nauwelijks een versnelde weergave en geen complexe montage. Alles wordt weergegeven in het gewone werktempo van een elektrotechnicus die rustig aan het werk is met van die goede oude bedrade componenten. Hij geniet van elk moment en droomt intussen van de beloning die volgt als hij straks de schakeling voor het eerst onder spanning gaat zetten.
De kit die hij opbouwt, is een meetapparaat in zakformaat. Het is heel betaalbaar en heeft twee functies: frequentiemeter en kristaltester. Het apparaat is voorzien van vijf klassieke 7-segments LED-displays. En het meetbereik mag er zijn: van 1 Hz tot 50 MHz. Vooral voor die prijs!

Bescheiden maar overtuigende specificaties

De maximale amplitude van het te meten signaal is 30 V. De schakeling kiest automatisch het juiste meetbereik. De microcontroller, een PIC 16F628, wordt natuurlijk voorgeprogrammeerd geleverd.
Als u het apparaat in de energiespaarstand zet, schakelt het zichzelf uit als het 15 seconden niet wordt gebruikt. U kunt ook een externe voeding aansluiten via een simpele USB-kabel.
De tester geeft ook de resonantiefrequentie weer van de meeste gangbare kristallen.
Hij wordt geleverd met een elegante doorzichtige behuizing, zodat hij ook een lust voor het oog is. Het geheel is gemakkelijk in elkaar te zetten.

Frequentieverschuiving

Als de frequentiemeter moet worden gebruikt op een kortegolfontvanger of -zend/ontvanger, kunt u automatisch een waarde laten optellen bij of aftrekken van de gemeten frequentie (de offset zal vaak overeenkomen met de middenfrequentie).
Het logische niveau op RA5 (pen 4) van de PIC 16F628 schakelt om tussen de gewone frequentiemeting en de meting met frequentieverschuiving.

Hier een kort overzicht van de werking van de programmamenu's:
  • Add: de huidige gemeten frequentie wordt bij volgende metingen opgeteld als verschuiving van de meetwaarde.
  • Sub: de huidige gemeten frequentie wordt bij volgende metingen opgeteld als verschuiving van de meetwaarde.
  • Zero: zet de verschuivingswaarde terug op nul; de eerder vastgelegde waarde wordt gewist.
  • Table: geeft de mogelijkheid om één van de voorgeprogrammeerde verschuivingswaarden in te stellen:
455,0 (kHz), 4,1943 (MHz), 4,4336 (MHz) of 10,700 (MHz).
  • PSave / NoPSV: (de)activeert de energiespaarstand (power-saving on/off)
  • Quit: verlaat het programmeermenu zonder de ingestelde waarden te veranderen.
 
Als u geïnteresseerd bent in de kristaltester, kijk dan ook naar de tweede video, waarin de prestaties van deze tester van minder dan 20 € worden vergeleken met die van een referentie-apparaat, in dit geval de antieke frequentiemeter (met Nixie-buizen) Systron Donner 6152.
 
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items