"[…] global warming is een verzinsel van de Chinezen […]"

25 november 2016, 06:00
Het spreekt vanzelf dat de naam Trump op ieders lippen lag tijdens de 22e Klimaatconferentie van de VN in Marrakesh, die plaatsvond één jaar na het historische Klimaatakkoord van de 21e conferentie in Parijs.
 
Donald Trump's plechtige belofte om de Verenigde Staten aan het Parijse akkoord te onttrekken klinkt als een zware slag voor het akkoord: om de opwarming van onze planeet ruimschoots onder 2°C te houden.
Maar de stemming in Marrakesh was er eerder één van trots dan van verslagenheid. De bijna 200 aanwezige naties namen een Action Proclamation aan, waarin ze stellen dat het een "spoedeisende plicht" is om te reageren op de klimaatsverandering en oproepen tot het 'grootst mogelijke politieke commitment'.

Technologie is nu de drijvende kracht achter de energietransitie

Voor lezers die niet worden gerustgesteld door politieke beloften, verklaart de proclamatie dat de klimaatkwestie niet langer wordt gedreven (of tegengehouden) door alleen politieke krachten. Het beschermen van het klimaat heeft "een onomkeerbaar momentum" [gekregen, dat] "niet alleen wordt aangestuurd door regeringen, maar door wetenschap, bedrijfsleven en globale activiteiten op allerlei gebieden."
 
Eenvoudiger gezegd: technologie is nu de drijvende kracht achter de energietransitie. Hernieuwbare energietechnologieën worden steeds beter en de kosten dalen snel. "We zijn het omslagpunt naar een koolstofzuinige economie al gepasseerd", zei econoom Jeffrey Sachs in Marrakesh.
 
Ethan Zindler, analist in de financiële achtergronden van nieuwe energie bij Bloomberg, bracht het anders onder woorden, in termen die Donald Trump misschien beter begrijpt: "Schone energie is een wereldwijde industrie waarin per jaar meer dan $300 miljard omgaat en is daarmee één van de grootste economische kansen van de 21e eeuw; en als de VS weglopen van Parijs, zullen de Chinezen en anderen graag van deze kansen in schone energie profiteren."

Een interessant en hoopvol huwelijk

Dit huwelijk tussen politiek, bedrijfsleven, technologie en innovatie in de strijd tegen de klimaatverandering is hoopvol en interessant tegelijk. Daarom gaat het Elektor Energy-team samenwerken met ons zusterblad European Energy Review. Al meer dan tien jaar schrijft EER over de grote energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, terwijl Elektor Magazine een sterke focus heeft op innovatieve hernieuwbare energietechnologieën. Onder de noemer Elektor Energy gaan wij rapporteren over de niet te stoppen opmars van koolstofzuinige technologieën.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items