Chipfabrikanten in de SiC-industrie vergroten momenteel hun interne capaciteit om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, met name voor elektrische voertuigen die SiC vermogenselektronica gebruiken. Infineon, een zwaargewicht in vermogenselektronica, haalt de krantenkoppen met zijn plan om de grootste 200mm SiC-fabriek ter wereld te bouwen in Kulim, Maleisië.  

Het oorspronkelijke investeringsbudget was €2 miljard, maar er is nu nog eens €5 miljard gereserveerd voor de bouw. De voltooiing van de eerste fase is gepland voor het derde kwartaal van 2024. De nieuwe SiC-fabriek van Infineon, Kulim 3, grenst aan de 200 mm siliciumfabrieken en betekent een aanzienlijke uitbreiding in Maleisië.


Wil je meer weten over SiC en GaN? Bekijk deze Elektor video.
 

De lange geschiedenis van Infineon in Maleisië gaat tot bijna 50 jaar terug, waardoor Maleisië een belangrijke locatie is voor end-to-end productie. De beslissing om Kulim 3 te bouwen wordt vergemakkelijkt door gunstige lokale arbeidswetten die langere bouwtijden mogelijk maken. Het goedkeuringsproces voor de infrastructuur verliep snel en profiteerde van de goede relaties en sterke aanwezigheid van Infineon in Maleisië.

De installatie van apparatuur in Kulim 3 begint in april 2024 en de productie van siliciumcarbide halfgeleiders is gepland voor de tweede helft van het jaar. De fabriek maakt gebruik van cold-split technologie van Siltectra, die Infineon in 2018 heeft overgenomen. De bouw van de 200 mm SiC-fabriek zal naar verwachting 900 banen opleveren, die voornamelijk worden ingevuld door lokale specialisten.

Om aan de behoefte aan specifieke expertise te voldoen, zal infineon technici naar haar SiC productiefaciliteit in Villach, Oostenrijk sturen. Er zijn ontwerporders met een totale waarde van 5 miljard euro in de maak voor sectoren als elektrische voertuigen, industrie, zonne-energie en opslag.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Power & Energy!


Op de lange termijn wordt verwacht dat de twee vestigingen in Kulim en Villach tegen het einde van het decennium een aandeel van 30% zullen hebben in de geschatte markt van 20 miljard euro voor energietechnologie op basis van siliciumcarbide. Terwijl in Kulim 3 aanvankelijk de nadruk zal liggen op SiC, is de ontwikkeling van GaN-producten al begonnen.

 
Kulim
Geplande SiC fabriek Kulim 3. Bron: Infineon

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Energie!



Vertaling: Hans Adams