Wetenschappers van onderzoeksinstituut MIRA hebben samen met diverse bedrijven een prototype ontwikkeld van een handzaam apparaat dat echoscopie met fotoakoestiek combineert. Deze techniek is nu voor diverse doeleinden getest. Door de combinatie van beide technieken in één apparaat is het mogelijk beelden van het lichaam te maken met veel meer informatie. De combinatie van echoscopie met fotoakoestiek in een compact systeem is mogelijk gemaakt door het integreren van pulserende diodelasers in de echografie-meetkop.

De combinatie van echoscopie met fotoakoestiek in een compact apparaat moet er onder meer voor zorgen dat artsen eenvoudiger en nauwkeuriger kunnen meten in welke mate reumapatiënten kampen met ontsteking van hun gewrichten. Verder kan met het apparaat leverfibrose worden gedetecteerd bij proefdieren. De derde toepassing van de technologie die Van den Berg testte, is het meten van de stroomsnelheid van bloed.

Bij echoscopie stuurt men ultrageluid het lichaam in, dat door verschillende weefsels op verschillende manieren wordt weerkaatst en daarna op de huid gedetecteerd kan worden. Fotoakoestiek is een uitbreiding van echoscopie, waarbij geluid wordt gemeten dat door absorptie van licht is ontstaan. Hierbij worden korte laserpulsen het lichaam van een patiënt ingestuurd. Als het laserlicht bijvoorbeeld een bloedvat raakt, wordt het licht lokaal omgezet naar warmte die een kleine drukverhoging veroorzaakt. Deze drukverhoging plant zich voort door het lichaam als een geluidsgolf, die op de huid kan worden gemeten.