Bij huisautomatisering is in veel situaties een eenvoudige afstandsbediening zoals een drukknop een goed genoeg. Als voorbeeld om een lamp weer in te schakelen nadat deze door de huisautomatisering is uitgeschakeld. Ikea heeft een aantal draadloze schakelaars in de op Zigbee-gebaseerde Trådfri productlijn die geschikt zijn voor dat doel, maar deze werken niet zonder meer met Home Assistant of andere huisautomatiseringssystemen, open-source of niet.

Huisautomatisering met Zigbee

Zigbee2MQTT biedt hier een oplossing. Het betreft hier een Zigbee naar MQTT software koppeling die merkgebonden Zigbee protocollen verbindt aan universele Zigbee toegangspunten. Door een Zigbee koppeling, of adapter te programmeren met Zigbee2MQTT's Z-Stack worden Ikea Trådfri apparaten ineens universeel bruikbaar. Niet alleen deze, maar nog duizenden andere apparaten van andere fabrikanten. Op het moment van schrijven van dit artikel worden 2245 apparaten van 308 verschillende leveranciers ondersteund!

In deze video wordt een bijna plug-and-play methode om een Ikea Trådfri remote te koppelen aan Home Assistant met hulp van een iTead Sonoff Zigbee USB Plus adapter. Daarbij hoeft niets geprogrammeerd te worden!

 

Bronnen

  • Zigbee2MQTT, een Zigbee naar MQTT koppeling maakt merkgebonden Zigbee bridges overbodig.
  • Home Assistant open-source huisautomatisering, perfect te draaien op een Raspberry Pi of andere lokale server.