Wetenschappers van het Fraunhofer-Instituut voor Biomedische Techniek IBMT in Sulzbach (Saarland) hebben een methode ontwikkeld, waarbij actieve implantaten bij patiënten draadloos via ultrasoon geluid van energie worden voorzien. Deze technologie vormt een alternatief voor voeding vanuit een batterij of langs inductieve weg.

De nieuwe methode bespaart ruimte in het implantaat omdat er geen batterij hoeft te worden geïntegreerd en ze is efficiënter dan inductieve energie-overdracht: Ultrasone golven dringen beter door in de metalen behuizing van een implantaat dan elektromagnetische golven. Ook is het bereik in het lichaam groter. De ultrasone golven kunnen zelfs informatie bidirectioneel versturen, bijvoorbeeld de temperatuur van het implantaat of informatie over het effect en de sterkte van een elektrische stimulans.

De onderzoekers hebben een demonstrator ontworpen, die als universeel bruikbaar technologieplatform is opgezet. Deze kan voor de meest uiteenlopende toepassingen en implantaatmodellen worden aangepast. Het systeem is geschikt voor veel voorkomende ziektes zoals hoge bloeddruk, diabetes en Parkinson. De demonstrator is te zien op de Medica-beurs die van 14 t/m 17 november in Düsseldorf wordt gehouden.