Internationaal neutrino-experiment van start

25 juli 2017, 00:00
Het bovengrondse deel van de Sanford Underground Research Facility (foto: Sanford Lab).
Het bovengrondse deel van de Sanford Underground Research Facility (foto: Sanford Lab).

Met een kleine ceremonie aan de Sanford Underground Research Facility (SURF) in South Dakota (Verenigde Staten) is de constructie begonnen van een groot internationaal experiment dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan onze kennis van het universum. De Long Baseline Neutrino Facility (LBNF) zal (over 10 jaar, als de constructie voltooid is) het internationale Deep Underground Neutrino Experiment (DUNE) huisvesten. Aan de constructie en later het gebruik van DUNE wordt deelgenomen door een groep van zo’n 1000 wetenschappers en ingenieurs uit 30 landen.

LBNF/DUNE zal het grootste experiment in de VS zijn dat de eigenschappen bestudeerdt van de geheimzinnige elementaire deeltjes die neutrinos worden genoemd. Het ontrafelen van de eigenschappen van deze deeltjes kan een antwoord geven op de vraag hoe ons universum werkt en waarom materie kan bestaan.

Het Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) in de buurt van Chicago zal daartoe neutrino’s genereren die door 1300 kilometer aarde naar het Sanford Lab wordt gestuurd en daar worden gedetecteerd in een vier verdiepingen hoge, 70.000 ton zware ondergrondse detector.

In de detector wordt de wisselwerking van neutrino’s met andere deeltjes bestudeerd. Ook worden de verschillen onderzocht tussen neutrino’s en antineutrino’s (de corresponderende antideeltjes). Dit kan een aanwijzing geven waarom het zichtbare universum door (gewone) materie wordt gedomineerd.

 

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items