Witte OLED's bestaan uit gestapelde ultradunne lagen met elk een eigen kleur licht, die samen wit licht opleveren. Tot nu toe was het onmogelijk om vooraf te berekenen wat voor licht er uit een witte OLED komt. Fabrikanten moesten dat met ‘trial and error’ uitproberen. Onderzoekers van onder andere de Technische Universiteit Eindhoven, Philips Research en de Technische Universität  Dresden hebben nu een hulpmiddel ontwikkeld waarmee ze heel precies kunnen berekenen welk licht een OLED-ontwerp gaat opleveren. Hierdoor kunnen fabrikanten gerichter en goedkoper OLED's ontwerpen die een hogere energie-efficiëntie en een langere levensduur hebben.

 

Om te kunnen voorspellen wat voor licht een OLED-ontwerp gaat opleveren, hebben de onderzoekers een computermodel gemaakt van het diepste niveau van de elektronische processen in de OLED. Denk hierbij aan de injectie van elektrische lading, het ontstaan en de verspreiding van excitonen (aangeslagen duo’s van gaten en elektronen) en de hierdoor geproduceerde individuele fotonen. Door gebruik te maken van zogenaamde Monte-Carlo-simulaties, met stapjes van nanoseconden, zijn de onderzoekers er in geslaagd om deze bijzonder complexe simulatie uit te voeren. De resultaten bleken zeer goed overeen te komen met metingen bij Philips aan echte OLED's die werden gemaakt aan de TU van Dresden.

 

De resultaten van het onderzoek werden op 14 april 2013 gepubliceerd in de online editie van het tijdschrift Nature Materials.

 

Foto: Bart van Overbeeke