Het eerste horloge dat lichaamswarmte gebruikt om zijn acculading op peil te houden is nu onderwerp van een crowdfunding-campagne op Indiegogo. Onderzoekers van Texas A&M University (een populair instituut) hebben deze oplossing bedacht.

Bij de huidige wearables is de levensduur van de accu een bottleneck, omdat er steeds meer techniek in comfortabel draagbare lichtgewicht-ontwerpen wordt gestopt. Daarom hebben professor Choongho Yu van Texas A&M University en promovendus Suk Lae Kim een met warmte oplaadbare solid-state supercondensator ontwikkeld. 

Hoewel er geen directe link is met de onderzoekers, verscheen er op Indiegogo een crowdfunding-campagne voor een smartwatch die op hetzelfde thermo-elektrische principe is gebaseerd. Over de MATRIX PowerWatch wordt gezegd dat dit de eerste smartwatch is die je nooit hoeft op te laden. 

Thermo-elektrische technologie die warmte omzet in elektriciteit is gebaseerd op het Seebeck-effect dat in 1821 werd ontdekt: Zonder spanningsverschil kan er toch een elektrische stroom worden opgewekt als er een temperatuurverschil is. Om efficiënt te kunnen functioneren moeten thermo-elektrische materialen een lage thermische geleidbaarheid en een hoge elektrische geleidbaarheid hebben. 

De PowerWatch ‘loopt’ op lichaamswarmte en als u hem afdoet worden uw gegevens in het geheugen opgeslagen en gaat hij over naar de slaap-modus. Wanneer u het horloge weer omdoet gaat het verder waar het was gebleven. De PowerWatch heeft een vermogensmeter die aangeeft hoeveel elektriciteit door uw lichaam wordt geproduceerd.

De prijs op Indiegogo voor het standaardmodel is $ 139, u vindt de crowdfundingpagina hier. Op 14 januari 2017 was 937% van het streefbedrag gedoneerd.
 
Image credit: iStockPhoto/knape