Microsoft neemt het code sharing-platform GitHub over

6 juni 2018, 12:19
Microsoft neemt het code sharing-platform GitHub over
Microsoft neemt het code sharing-platform GitHub over
De open source software-community staat op zijn kop sinds Microsoft heeft aangekondigd dat het het code sharing-platform GitHub gaat overnemen voor 7,5 miljard dollar.

Github is een online platform waar softwareontwikkelaars hun werk publiceren en delen. Maar het doet meer dan delen want het helpt mensen samen te werken aan projecten dankzij het krachtige versiebeheersysteem. GitHub wordt niet alleen gebruikt voor het delen van broncode; ook zaken als documenten, ontwerpen voor elektronica en mechanische projecten worden er gedeeld. Voor de meeste gebruikers is GitHub gratis en openbaar, maar professionele gebruikers, zoals bedrijven, betalen een abonnement en beschikken dan over besloten opslagruimte.

Github gaat helemaal over delen, terwijl Microsoft juist bekend staat als verkoper van software, en helemaal niet wil delen (al gebeurt dat wel illegaal). Weleens gehoord van het besturingssysteem Windows? MS-Word? Excel? Allemaal krachtige software, maar heel erg closed source. Maar de afgelopen jaren is Microsoft begonnen dingen open te stellen en het maakt daarbij ook gebruik van GitHub.

Veel andere bedrijven gebruiken GitHub ook, maar Microsoft schijnt het bedrijf met het grootste aantal GitHub-gebruikers te zijn. Daarom lijkt het logisch dat Microsoft probeert een beetje macht te krijgen over een gereedschap dat wordt gebruikt door veel van zijn medewerkers.

Maar andere professionele gebruikers zouden dit weleens kunnen zien als een manier van Microsoft om macht te krijgen over hun bedrijf. Zullen zij met GitHub blijven werken, nu ze weten dat uiteindelijk Microsoft daarvan zou kunnen profiteren? Sommige ontwikkelaars zijn bang dat de gebruikersvoorwaarden zullen veranderen; anderen denken dat Microsoft een goede eigenaar zal zijn. Zullen andere code sharing-sites nu gaan groeien doordat mensen GitHub gaan verlaten?

Wat er ook gaat gebeuren, deze overname toont het weer eens aan: open source is big business!

Illustratie: GitHub
Bron: GitHub
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items