Iedereen die wel eens een opname met zijn camera of smartphone heeft gemaakt bij weinig licht, heeft zeker gemerkt dat deze niet geweldig van kwaliteit is. Meestal is het resultaat een donker en ruisachtig beeld. Dit kan worden verbeterd door het gebruik van grotere sensoren die meer licht opvangen, maar zo'n grote sensor is niet in alle omstandigheden wenselijk of mogelijk. Een onderzoeker aan de universiteit van Utah heeft een slim filter ontwikkeld waarmee het op de sensor vallende licht veel effectiever wordt benut.

Het gaat in dit geval om het kleurenfilter dat gewoonlijk voor elke sensor zit. Dat filter splitst het invallende licht normaal op in de drie basiskleuren voor de verschillende cellen op de sensor. Daardoor ontvangt elke lichtcel eigenlijk maar een derde van de totale hoeveelheid van het beschikbare licht. Professor Rajesh Menon van de afdeling Electrical and Computer Engineering van de universiteit van Utah is op het idee gekomen om dit kleurenfilter te vervangen door een heel ander type filter dat veel effectiever werkt.

Menon heeft een filter ontwikkeld dat slechts één micron dik is en door middel van een etsprocédé is voorzien van microscopisch kleine putjes. In plaats van het binnenkomende licht op te splitsen in drie kleuren wordt het licht door dit filter uit elkaar gerafeld in een hele serie kleurenpatronen. Deze worden vervolgens door middel van speciale software herkend en teruggerekend naar de juiste kleuren. Op deze manier worden sensoren een stuk gevoeliger en bovendien is het filter vrij eenvoudig te produceren.