Nieuw record-rendement perovskiet zonnecellen

11 december 2016, 12:00
Foto: Rob Largent/UNSW
Foto: Rob Largent/UNSW
Zonnecellen van perovskiet zijn goedkoop te produceren, gemakkelijk om te maken en flexibel, allemaal uitmuntende eigenschappen. Alleen het rendement laat (zwaar) te wensen over. Aan het Australian Centre for Advanced Photovoltaics aan de University of New South Wales (in Australië dus) heeft men het rendement van een 16 cm2 grote perovskiet-zonnecel weten op te krikken naar 12,1%, een nieuw record voor dergelijk grote cellen.
 
Het team van onderzoekster Anita Ho-Baillie (foto) wist het rendement van een kleinere cel van 1,2 cm2 zelfs te verhogen naar 18%. En dat van een 4-cel-module van 16 cm2 naar 11,5%. Dat is een flink verschil met de 3,8% die dergelijke zonnecellen hadden toen ze in 2009 voor het eerst verschenen. Het doel is om binnen afzienbare tijd een rendement van 26% te behalen.
 
Perovskiet zonnecellen worden gemaakt door kristallen in een structuur genaamd ‘perovskiet’ – naar de Russische mineraloog Lev Perovski – te laten groeien. Eerst wordt een ‘inkt’ gemaakt door ingrediënten in een vloeistof op te lossen, waarna de inkt op speciaal glas dat stroom geleidt wordt aangebracht. Als de inkt droogt, laat het een dunne laag achter die kristalliseert wanneer hij licht verhit wordt. Dit vormt een dunne laag perovskiet-kristallen. Het lastigste is het dusdanig vormen van de laag, dat de zonnecel zoveel mogelijk licht absorbeert. Een vlakke laag met zo groot mogelijke kristallen levert de beste resultaten.
 
Meer info: http://newsroom.unsw.edu.au/news/science-tech/trendy-solar-cells-hit-new-world-efficiency-record.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items