Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een nieuw wereldrecord in handen voor het rendement van zonnecellen op basis van nanodraden: 17,8 procent. De realisatie van ’s werelds meest efficiënte nanodraadcel is het resultaat van het theoretische en experimentele werk van Dick van Dam. Zijn collega-onderzoeker Yingchao Cui fabriceerde de zonnecel in de cleanroom van de TU/e.

In tegenstelling tot andere typen zonnecellen bestaan nanodraadzonnecellen niet uit massieve lagen. Ze bestaan uit een veld van rechtopstaande draadjes met een dikte van circa tweehonderd nm, 300 keer dunner dan een haar. Die nanodraadjes vangen het licht op en zetten het om in elektriciteit. Van Dam ontdekte bij zijn onderzoek dat de nanodraadcel tot twintig procent meer licht absorbeert, doordat de draden als een soort antenne het licht vangen. Dat deed hij met vijf keer zo weinig materiaal als bij vlakke zonnecellen.

Het oude record van 15,3 procent was in handen van de universiteit van Lund in Zweden. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering. Van Dam hoopt dat zijn record snel sneuvelt; hij denkt dat twintig procent haalbaar is binnen enkele jaren. Maar voordat de nanodraadcellen geschikt zijn voor verkoopklare producten, is eerst een opbrengst van circa 25 procent nodig en moet het productieproces verbeterd worden.