Onderzoekers van de Technische Universität München (TUM) hebben een nieuw type accu ontwikkeld, dat een extreem lange levensduur heeft en daardoor gebruikt kan worden als voordelig opslagmedium voor energie die door zonnepanelen wordt geleverd. Dit maakt het voor eigenaren van huizen met zonnepanelen mogelijk om als onafhankelijke energieleverancier aan het elektriciteitsnet deel te nemen.

 

De overgang naar duurzame energieopwekking heeft grote invloed op de inrichting van het elektriciteitsnet, omdat deze energie uit zon en wind niet altijd constant beschikbaar is en ook niet altijd op de plaats van de gebruiker kan worden geproduceerd. Daarom is er een vorm van ‘tussenopslag’ nodig, die op dit moment nog centraal plaats vindt. De  nieuwe generatie lithium-accu’s die door de TUM is ontwikkeld kan hierbij een decentraal alternatief vormen. De nieuwe accu’s hebben een anode van lithiumtitanaat en een kathode van lithiumijzerfosfaat en hebben een extreem lange levensduur van 20.000 laad- en ontlaadcycli. De huidige lithium-ion-accu’s komen niet verder dan maximaal 3.000 cycli.

 

De nieuwe accu’s worden gedemonstreerd op de beurs Intersolar Europe 2011 die van 8 tot 10 juni 2011 in München wordt gehouden.

 

Meer info:
http://portal.mytum.de/pressestelle/pressemitteilungen/NewsArticle_20110524_121350