De ruimte is voor de mensheid de laatste grens die nog ontdekt gaat worden. Mede door nieuwe pioneers als SpaceX, VirginOrbit, Blue Origin etc. groeit de ruimtevaartindustrie zeer snel en zullen nieuwe producten en diensten nodig zijn. Voor de ontwikkeling van deze industrie is innovatie noodzakelijk. 

Vandaag de dag is het niet meer mogelijk om alle gebeurtenissen op het gebied van de ruimtevaart te volgen. Het aantal activiteiten in de ruimte neemt toe, met name de markt voor kleine satellieten. Ingenieur Jaime Estela, van de afdeling ruimtevaartelektronica aan de TU München, heeft naar aanleiding van deze ontwikkelen het boek Electronics in Space geschreven.

Een van de problemen is dat weinig mensen kennis hebben van het ontwerpen van ruimtevaartelektronica. Dit boek helpt de kenniskloof te dichten en technici aan te moedigen zich te begeven in deze fascinerende wereld.  

Zo gaat het boek bijvoorbeeld in op de componenten en materialen die aan vacuüm, temperatuurschommelingen en straling bloot staan. Stralingseffecten hebben op verschillende manieren invloed op de elektronica. Bijvoorbeeld de degradatie van elektronica onder invloed van straling hangt af van de missiebaan (orbit). Lage banen zijn onderhevig aan minder straling dan de hogere banen. Gebruik van componenten in de ruimtevaart is doorgaans een kostbare zaak. Echter om de ontwerpkosten te verminderen, maken kleine satellietmissies vaak gebruik van COTS (Commercial-Of-The-Self). COTS-componenten zijn meestal gewoon verkrijgbaar in de handel en een sommige kunnen de omstandigheden in de ruimte aan. Een belangrijk aspect is het testen van COTS-componenten. Zo wordt in het boek uitgelegd hoe je een Arduino kunt aanpassen en testen voor de ruimte-omstandigheden.

Kortom dit boek brengt ideeen, uitdagingen en oplossingen in de ruimtevaart dichter bij de electronicus, hobbyist en student.

Het boek Electronics for Space is tijdelijk verkrijgbaar voor slechts € 19,95 (i.p.v. € 24,95) in de Elektor-Shop.