Nieuwe freesmachine van Elektor: loopt op rolletjes!

14 juni 2018, 09:00
Click to enlarge | CNC Elektor-Labs - Cogwheels - plywood - aluminum
Click to enlarge - 3-axis CNC Elektor-Labs 
Enkele weken geleden hadden we al een voorproefje laten zien van onze nieuwe 3-assige machine met digitale besturing die we op dit moment aan het bestuderen zijn bij Elektor Labs.

3-assige digitale freesmachine

Hier zijn drie representatieve voorbeelden van de mogelijkheden van het apparaat met drie verschillende materialen. Achtereenvolgens zijn dat multiplex (berk) en geëxtrudeerd transparant PMMA (methylpolymethacrylaat), beter bekend onder de naam van Plexiglas (gedeponeerd handelsmerk), beide van 5 mm dik, met gelijke instellingen van toerental (18000) en doorvoersnelheid. En tenslotte aluminium, om precies te zijn legering 6082, van 6 mm dik, met uiteraard andere, aangepaste instellingen. En allemaal zonder koeling!
De details over de parameters voor de freesmachine zijn te vinden in de video, evenals de werkelijke tijdsduur van elke bewerking.
De afwerking van het getoonde tandwiel uit multiplex is verkregen door het licht met de hand bij te schuren met fijn schuurpapier.
 

Voorgespannen lagers en legeringen

CNC-Elektor-Labs linear guide system pillow blockWe willen ook nog gaan testen met nieuwe voorgespannen glijlagers, (preloaded in het Engels), maar helaas verloopt de levering daarvan via Igus nogal traag. Overigens verwachten we daar geen dramatische verbetering van, aangezien de prestaties nu al ruimschoots bevredigend zijn, maar het gebruik van voorgespannen lagers zal het opbouwen van de kit voor de gebruiker een stuk gemakkelijker maken. Er valt dan niets af te regelen: gewoon plaatsen en klaar is Kees. We houden u hierover binnenkort op de hoogte.
Ervaring heeft ons geleerd dat de keuze van de aluminiumlegering bepalend is voor de kwaliteit van de resultaten. Of we wel of niet zonder koeling kunnen werken, is zeker geen verwaarloosbaar detail. We moeten nog gaan experimenteren met messing. We komen binnenkort in detail op dit alles terug in ElektorLabs Magazine met een artikel waar op dit moment aan gewerkt wordt. Even geduld, dit artikel zal in de herfst verschijnen!

Dit krachtige gereedschap wordt binnenkort in de vorm van een bouwkit gepresenteerd door Elektor Labs in onze webshop. Wordt vervolgd...
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items