Thomas McDonald, "Technicus en Muzikant" of "Ontwikkeltechnicus bij NASA's Kennedy Space Center," afhankelijk van welke site je raadpleegt. Hij wordt notaturkey op GitHub en Electromaker genoemd en heeft onlangs de code vrijgegeven van zijn "Ohsillyscope," een open-source oscilloscoop voor Raspberry Pi.

Raspberry Pi Ohsillyscope: 64x64 LED matrix demonstrates oscilloscope patterns from audio
The Ohsillyscope: Source: @thomas_is_lame on Instagram.

Het project, dat oorspronkelijk een tijdje geleden is gemaakt, heeft veel belangstelling gewekt, en nu is de software beschikbaar op GitHub voor iedereen om te proberen.

De Ohsillyscope is gebouwd rond de Raspberry Pi 4 met een Adafruit RGB Matrix Hat. Het werkt door live audio op te vangen en weer te geven als een golfvorm op onze geliefde 64×64-LED matrixdisplay

Foto's geven geen goede weergave, dus je moet het in het echt zien:


Het is niet bepaald een wetenschappelijk instrument, maar het fleurt een kamer wel op als McDonald muziek maakt. Het zet audio om in zichtbare golfvormen, dus het blijft nog steeds een oscilloscoop!

Het project leest uit de Linux ALSA bronnen voor audio, en de code is nu gratis beschikbaar op GitHub onder een open-source licentie (GNU General Public License 3.0). De documentatie van de code is weliswaar vaag, maar het lijkt erop dat de code zichzelf vrij goed documenteert.

Hij vindt het interessant om de Ohsillyscope met de wereld te delen en te zien wat mensen ermee gaan doen. Daarin staat hij niet alleen - het zal anderen inspireren om met de Raspberry Pi te experimenteren en nieuwe projecten te maken, en daar zijn we helemaal voor!

Als je geïnteresseerd bent om de Ohsillyscope uit te proberen, kun je de code downloaden van McDonald's GitHub repository voor het project. Met wat knutselwerk kun je je eigen muzikale opstelling maken of hem gebruiken voor andere audiotoepassingen!

Vertaling: Hans Adams