Regeltechniek: Slimme projecten bouwen met PID, ESP32 en Fuzzy Logic
op

Regeltechniek vormt het hart van bijna elke moderne technologie, van robotica tot domotica, en nu, met de hulp van Arduino, ESP32 en RP2040, is het toegankelijker dan ooit. In "Regeltechniek met Fuzzy Logic," maak men een praktische reis door de wereld van regeltechnieken die talloze innovaties mogelijk hebben gemaakt. Dit boek richt zich op PID-regelaars, fuzzy logic en de veelzijdige ESP32, en opent een wereld van mogelijkheden voor ingenieurs, studenten en elektronicafanaten.
Een praktische inleiding tot regeltechniek
Regeltechniek maakt alles mogelijk, van het regelen van verwarmingssystemen tot het nauwkeurig afstellen van temperatuurregeling en motorregeling met behulp van fuzzy logic. Dit boek biedt de tools om efficiënte, nauwkeurige systemen te ontwerpen. Het introduceert sensoren zoals temperatuursensoren, encoders en pH-sensoren en laat zien hoe men deze kan integreren in regelsystemen met behulp van actuatoren zoals MOSFET's en H-bridges.
Door de hoofdstukken heen verkent men neurale netwerken, sliding-mode controllers en toepassingen in de praktijk. Het laatste hoofdstuk voegt alles samen met een praktische fuzzy controller voor grid-feed-in, zodat men het geleerde kan toepassen op een brancherelevant project.
ESP32 Fuzzy PID-controllerboard
Het ESP32 Fuzzy PID-controllerboard vormt de kern van de projecten in dit boek. Dit veelzijdige board is ontworpen voor nauwkeurige regeltoepassingen en integreert gemakkelijk met een reeks systemen. Het ondersteunt praktische toepassingen zoals PLC's, Modbus TCP, MQTT en webapps via WebSockets. Met zijn krachtige ESP32-chip en flexibele I/O-opties is het board perfect voor temperatuurregeling, bewaking van motortoerental en nog veel meer.Hieronder bevindt zich een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste functies van het board:
Functie | Beschrijving |
Microcontroller | ESP32: krachtige processor, draadloze mogelijkheden (Wi-Fi & Bluetooth). |
Invoerinterfaces | twee NTC 10K (temperatuurmeting), een PT1000 (temperatuursensor), een OneWire (DS18B20, DHT11/DHT22), twee Knoppen, twee Potentiometers, twee Sense Lines voor motorsnelheid/positie. |
Uitvoerinterfaces | 2 x 24 V 1 A (motor/relaisbesturing, PWM), twee analoge uitgangen (0 tot 5 V), 1 x I2C (voor uitbreiding), 1 x UART2 TTL (voor Nextion Display). |
Regelfuncties | Ondersteunt PID en fuzzy logic regelalgoritmen voor nauwkeurige regeling van systemen. |
Ondersteunde protocollen |
Modbus TCP, MQTT, WebSockets voor eenvoudige integratie met IoT en webapps. |
Uitbreiding | I2C- en UART-interfaces voor het toevoegen van extra modules en displays. |
Gebruikersinterface | Knoppen en potentiometers voor handmatige aanpassingen; Nextion-display voor duidelijke weergave. |

Aanbevolen project: Slim beheer van zonne-energie met ESP32
Een van de opvallende projecten in het boek is een slim zonne-energiebeheersysteem dat een ESP32 (Arduino) controller gebruikt om zonne-energie efficiënter te maken. Dit project is ontworpen om overtollige zonne-energie overdag op te slaan en 's nachts beschikbaar te maken voor gebruik.
Het project gebruikt een goedkope oplossing, integreert een LiFePO4-batterij en past een PID- of fuzzy logic-regelaar toe om de energieoutput nauwkeurig te regelen. Het systeem controleert continu de uitvoer van driefasenstroom en regelt een micro-omvormer voor optimale teruglevering aan het net. Dit is een geweldig voorbeeld van hoe regeltechnische concepten zoals PID en fuzzy logic kunnen worden toegepast in echte energiesystemen, waardoor de efficiëntie en duurzaamheid van zonne-energie wordt geoptimaliseerd.

Begin vandaag nog met het bouwen van slimme, efficiënte systemen
Aan het eind van dit boek is men klaar om ideeën om te zetten met een Arduino of ESP32. Of men nu een ingenieur is die zijn vaardigheden wil aanscherpen of een hobbyist die staat te popelen om zijn volgende grote project te maken, dit boek biedt eindeloze mogelijkheden om slimme, efficiënte en betrouwbare besturingssystemen te bouwen.
Klaar om vandaag nog te beginnen met het bouwen van slimmere systemen? Ga aan de slag met onze uitgebreide gids voor regeltechniek met Arduino en ESP32!
Discussie (0 opmerking(en))