De open constructie geeft een goed overzicht over de print en de componenten, wat nog eens ondersteund wordt door de geïntegreerde high-definition camera aangesloten op de pc of laptop (met Windows 7 of hoger, via USB). De meegeleverde Windows-software geeft met twee richtkruizen op een comfortabele manier de mogelijkheid hoogteverschillen tussen de component in de feeder en op de PCB op te vangen, wat ook wel parallax-compensatie genoemd wordt.
 
De werktafel is voorzien van een matrix met bevestigingsgaten, elk op 10mm van elkaar. Dit is dezelfde maat als het eC-registration system, zodat PCB’s uit de stal van Eurocircuits hier eenvoudig en perfect op bevestigd kunnen worden. In free mode zijn alle assen ontgrendeld en beweegt de pickup-tool vrij over de gehele tafel. Het wordt pas interessant bij de array mode.
 
In array mode wordt de pickup-tool naar de positie van één van de componenten van de array gebracht. Met de voetschakelaar wordt nu de positie op de x-as vastgelegd. Na loslaten van het voetpedaal kan de pickup-tool vrij bewogen worden om de componenten uit hun houders te pakken. Wordt de pickup-tool weer richting de vastgelegde x-as-positie bewogen, ‘klikt’ hij op de ‘geprogrammeerde’ plaats vast en kun je eenvoudig de component over de gehele y-as op de PCB plaatsen.
 
In de copy-paste mode wordt dit uitgebreid naar beide assen. De bedoeling is als volgt: het stencil dat gebruikt is voor het aanbrengen van de soldeerpasta wordt als sjabloon gebruikt en met de eC-registration bevestigingsgaten perfect gepositioneerd op de werktafel. De componenten worden nu op de juiste plaats op het stencil gelegd (de pennen of soldeerbolletjes vallen dan netjes in de gaatjes). Met het voetpedaal wordt nu de afstand tussen stencil en PCB vastgelegd. Nu kan de pickup-tool boven een component gehouden worden, wordt met het voetpedaal de y-as geblokkeerd, het onderdeel wordt opgepakt en over de gedefinieerde x-afstand tot aan de stop verplaatst en perfect op de PCB neergezet. In deze video wordt dit gedemonstreerd:

 

 
De lock mode ten slotte fixeert zowel de x- als de y-as, zodat componenten eenvoudig gedraaid en geplaatst kunnen worden zonder dat de pickup-tool zich verplaatst. Hiervoor moet je natuurlijk wel het onderdeel in het midden hebben opgepikt met de pickup-tool.
 
Na even te ‘wennen’ aan de bediening heb je dit allemaal snel onder de knie en is zelfs het plaatsen van BGA-behuizingen een peulenschil. Let wel: de eC-placer is meer geschikt voor rechtshandigen dan voor linkshandigen. De machine is volledig ESD-veilig en de stabiele constructie garandeert een lange levensduur met weinig speling en dus een nauwkeurige en professionele werking. De volledige specificaties zijn hier te vinden. Mocht je zó onder de indruk zijn en meteen willen bestellen, dan kan dat hier. Maar als je eerst wat meer wilt weten, bekijk dan onderstaande video’s.
 

 

 
 
2/2
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items