Review: eC-test-mate

25 november 2016, 00:00
Review: eC-test-mate
Review: eC-test-mate
De eC-test-mate is een systeem voor het uitvoeren van functionele testen van opgebouwde schakelingen tijdens de productie. De drie verschillende Test Heads hebben elk een specialisatie: de T1 (groen) is geoptimaliseerd voor algemene zaken en heeft vier analoge in- en uitgangen, vier digitale uitgangen en een UART voor seriële communicatie; de T2 (blauw) legt de nadruk op communicatie-interfaces en heeft twee analoge ingangen, vier bi-directionele digitale in- en uitgangen, vier dedicated digitale uitgangen, CAN, RS485, I2C en UART; de T3 (rood) biedt aanvullende meetfuncties en heeft daartoe acht pennen die als analoge of als digitale ingangen kunnen werken, vier analoge uitgangen en een groep met zeven digitale uitgangen met programmeerbaar logisch niveau.
 
De kracht van het systeem is dat complexe tooling overbodig is. Geen test-opstellingen, geen connectoren, enkel de PCB-footprint voor de Test Head is benodigd om de schakeling aan de tand te voelen. Met een zelf te bepalen script voert het systeem automatisch de voorgeschreven testen uit en rapporteert de resultaten direct.
 
Het eC-test-mate-systeem bestaat uit de hardware met een Docking Station, drie Test Heads, een voeding voor het Docking Station en een besturingsprogramma voor de pc — eC-my-test — voor het uitvoeren van de testscripts. Elke Test Head heeft naast 21 test-pennen die via de ingenieuze kop van de Test Head direct contact maken met de PCB van de te testen schakeling ook zijn eigen ‘sleutel’-pen, zodat hij enkel op zijn eigen footprint is aan te sluiten en men zich niet kan vergissen. Hiermee voorkomt de eC-test-mate kostbare foutjes zoals het aansluiten van een voedingsspanning op een verkeerde lijn. Voor uitgebreide testen is het uiteraard mogelijk meerdere Test Heads tegelijk te gebruiken en de resultaten te combineren.

Aan de ergonomie is ook gedacht: de Test Head klik je vast in zijn footprint op de te testen PCB. Het is dus niet nodig druk uit te blijven oefenen of de Test Head vast te houden tijdens het doorlopen van het testscript.
 

eC-test-mate Docking Station

 
Het eC-test-mate Docking Station biedt naast een standaard met ingebouwde testfunctionaliteiten en firmware-update-mogelijkheden voor de drie Test Heads ook een volledige galvanische scheiding tussen pc en de probes. Daarnaast doet het Docking Station ook dienst als voeding voor de Test Heads en de schakeling en levert maximaal 7 W of 1 A aan de te testen schakeling, afhankelijk van welke grens het eerst bereikt wordt.

De Test Heads zijn eventueel ook direct op de USB-poort van de pc aan te sluiten, echter is er dan geen galvanische scheiding en de voeding aan de schakeling is dan beperkt tot 400 mA oftewel 2 W. Voor een schakeling waar je met één Test Head kunt volstaan scheelt dat natuurlijk weer plaats op de werktafel.
 
Het eC-test-mate Docking Station functioneert als USB-hub voor de Test Heads en heeft direct onder elke Test Head-houder een klein passief printje waarmee je snel kunt controleren of de Test Head correct functioneert. Test-routines hiervoor zijn ingebouwd in de pc-applicatie.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items