Review: Een smartwatch van 10 Euro

4 augustus 2016, 14:49
Ziet het er in het echt net zo mooi uit als hier?
Ziet het er in het echt net zo mooi uit als hier?
Smartwatches blijven me verbazen. Ze zijn duur, groot en, volgens mij, volkomen nutteloos. Laatst was ik aan het snuffelen in zo’n ultra-goedkope online gadgetwinkel en ik zag een smartwatch die was afgeprijsd van iets minder dan 16 Euro naar iets meer dan 10 Euro. Inclusief gratis verzending, natuurlijk. De foto’s zagen er heel mooi uit en zonder te kijken naar de specificaties besloot ik er één te bestellen om eens een smartwatch in het echt te kunnen bekijken. Zou het er net zo mooi uitzien als op de foto’s? Zou het me overtuigen dat ik misschien ooit zelf een echte, kostbare uitvoering zou moeten aanschaffen?

Twee weken later kwam het aan. In de stevige, anonieme kartonnen doos vond ik een voorwerp dat precies leek op de foto’s die ik had gezien. Maar erg ‘smart’ zag het er toch niet uit; het had die typische, goedkope plastic look van een speelgoedhorloge. Mijn eerste vraag was dus al beantwoord: nee.

De behuizing is een bijna vierkante (4,7x4,5 cm), 11 millimeter dikke plastic doos met drie typisch Android-achtige iconen erop. Aan de rechterkant zit een drukknop en links zitten een micro-USB-connector met een rubberen bescherming, een gat en een sleufvormige opening. De onderkant is bedekt met een blauw metalen plaatje met een heel klein gaatje erin. De dikke, brede (3x23 mm) polsband is gemaakt van hetzelfde soort elastisch siliconenrubber dat je vindt in hittebestendige keukenproducten zoals siliconen bakvormen. Het draagcomfort is redelijk, maar het zal wel zweterig worden.

Ik kon het horloge niet meteen inschakelen toen het uit de verpakking kwam, dus ik sloot het aan op een USB-telefoonoplader. Na een paar seconden ontwaakte het scherm en werd een grote, groene ladingsanimatie zichtbaar. Ik liet het een paar uur opladen, voordat ik mijn onderzoek voortzette.

De eerste keer inschakelen

Toen het was opgeladen, schakelde ik het in. Ik werd verwelkomd met een kort deuntje en een scherm met drie iconen en een klok. Omdat ik de specificaties niet had gelezen, wist ik niet dat het display aanrakingsgevoelig was, maar daar kwam ik snel genoeg achter. Het is niet alleen aanrakingsgevoelig, het kan ook met swipen overweg. Als je van links naar rechts  (of andersom) swipet, kun je door meerdere pagina’s met iconen die toepassingen vertegenwoordigen heen bladeren. De iconen doen denken aan de ruwe iconen van de Game Boy, waarschijnlijk doordat het scherm maar 16 kleuren ondersteunt (voor zover ik kan zien).
De apps op het horloge bieden mogelijkheden zoals het geven van een alarm als het tijd is om iets te drinken of om te bewegen, voor mensen die dat vergeten te doen. Er zijn ook een slaap-kwaliteits-app, een pedometer, een barometer, een hoogtemeter, een chronometer, een rekenmachine, een kalender en degelijke. Ik was eigenlijk verrast door het aantal beschikbare apps: 22 in totaal. Met de Settings-app kun je de datum en tijd instellen en een klok kiezen. Helaas was de mooie klok die te zien was op de foto’s niet beschikbaar, alleen een lelijke analoge of digitale klok.

 
Analoge klok
Digitale klok

Met de Bluetooth-app kun je het horloge laten pairen met een telefoon. Ik was opnieuw verrast: dit werkte heel goed en ik kon met het horloge een telefoongesprek beginnen, tekstberichten lezen, muziek afspelen op mijn telefoon en zelfs foto’s nemen. En dat allemaal zonder dat ik iets hoefde te installeren op mijn telefoon. De geluidskwaliteit is niet zo goed, sommigen zouden het misschien zelfs afschuwelijk noemen, en dat geldt ook voor de kwaliteit van de foto’s, maar het werkte wel.

 
Ontvangen bericht van de Android-app.

Android-app

Volgens de handleiding moest ik een app met de naam Bluetooth Notifications installeren op mijn telefoon. Er bleken veel apps beschikbaar in de Google Play Store met iets verschillende namen. Het is ook mogelijk handmatig een APK te installeren. De app bleek helaas onbetrouwbaar en, erger nog, heel amateuristisch. Ik vertrouwde hem ook niet echt, want er begonnen opeens allerlei advertenties te verschijnen op mijn telefoon. Die app heb ik dus snel weer verwijderd en ik besloot de MediaTek app die ik had gezien in de Play Store te proberen. Het horloge wordt verkocht als een MediaTek-horloge, dus misschien zou dat ook werken? Dat bleek inderdaad het geval en werkte veel beter dan de “officiële” spammende malware-app.

 
De MediaTek-app is wat je hebben moet.

AT-commando’s

Ter lering ende vermaak sloot ik het horloge ook eens aan op mijn PC en... Verrassing! Het werd gedetecteerd als een virtuele seriële poort met de naam "MediaTek USB Port". Ik had geen idee wat ik met die seriële poort zou kunnen doen, maar ik startte een terminalprogramma en stuurde “AT” naar het horloge. Je weet maar nooit, toch? Tot mijn grote verbazing kreeg ik het antwoord: “OK”. Nu werd ik nieuwsgierig en ik begon wat AT-commando’s in te typen die ik toevallig ken. Als ik “ATD” typte, antwoordde het horloge met “NO CARRIER”. Waarschijnlijk betekent dit dus dat we het horloge kunnen gebruiken als een interface naar een telefoon en oproepen initiëren, tekstberichten verzenden en het als een modem gebruiken.

 
Het accepteert AT-commando’s, maar welke?


Ik ging op Internet op zoek naar GSM-AT-commando’s en vond allerlei documenten. Verschillende van die commando’s zoals CGMM en CGMR bleken te werken. Zo kwam ik te weten dat ik een MTK2 model met revisie LD88MA_JMX_LCD7735xdhy_HSD_9102TM_CPT_16LANG_V1.3.3, 2016/05/31 16:16 had.

In deze output is "LCD7735" te zien. Zou dat een referentie zijn naar het LCD in mijn horloge? Als dit een display van het type 7735 is, zou het 18 bits kleurinformatie moeten hebben, waarom is de grafische kwaliteit dan zo beroerd?

Nog wat verder zoekend op het Internet naar MediaTek en AT-commando’s vinden we verschillende groepen die proberen deze MTK-chipsets, die worden gebruikt in mobiele telefoons en ook in dit horloge, te hacken.

USB OTG

Ik ontdekte ook dat dit horloge USB OTG zou moeten ondersteunen en toevallig had ik een OTG kabel liggen. En toen begonnen er helaas dingen heel erg mis te gaan... Toen ik het horloge via de kabel verbond met mijn telefoon, een Samsung Galaxy J5 die USB OTG zou moeten ondersteunen, werd het display van het horloge meteen donker en lukte het niet om het weer aan te krijgen. Het bleek dat de accu leeg was. Had mijn telefoon, in de veronderstelling dat hij was verbonden met een oplader, alle energie uit de accu van het horloge getrokken? Ik weet het niet. Ik weet wel dat de gebruiksduur van het horloge opeens was verminderd tot een paar uur, terwijl het eerder dagenlang kon werken na één keer laden. Had de USB OTG mijn horloge kapotgemaakt?

Waterproof?

Uiteindelijk ben ik toch de specificaties maar eens gaan lezen. Zo ontdekte ik dat het horloge waterdicht zou moeten zijn. Nu ik alle functionaliteit had verkend, en wist dat ik het nooit zou willen dragen, kon ik dat veilig gaan uitproberen. Ik schreef deze review in een hotel, en er was een zwembad, dus daar ging ik heen.

 
Het horloge blijkt werken, zelfs op een diepte van 50 cm.

Ik knoopte het horloge vast aan een halter, die ik had geleend in de sportzaal van het hotel en plaatste het in het zwembad op ongeveer 50 cm diepte. Nee maar, het is waterdicht!
 

Conclusie

Eigenlijk ben ik behoorlijk onder de indruk van de functionaliteit die ik kreeg voor mijn tien Euro. Het horloge werkt prima, zowel standalone als in combinatie met mijn smartphone. Zonder speciale software op mijn telefoon werkten de meeste functies meteen, met de MediaTek-app werkte alles; ik kon er zelfs foto’s mee maken en bekijken. Goed, de beeldkwaliteit is slecht en dat geldt ook voor de geluidskwaliteit, maar alles werkt. De grafische gebruikersinterface ziet er niet zo fraai uit, misschien vanwege het 16-kleuren (?) display, maar het is een volledig functioneel grafisch aanraakscherm dat swipen en klikken ondersteunt. De software is wat onhandig en inconsequent tussen functies, de menu’s worden weergegeven in gebroken Engels met belachelijk lange time-outs bij het veranderen van de instellingen, maar er zijn veel functies en mogelijkheden.

De stijl laat veel te wensen over (zelfs mijn dertienjarige zoon vond het te lelijk om te dragen of zelfs maar om te hebben). Maar technisch gezien biedt dit horloge verbazend veel mogelijkheden voor weinig geld. Blijft alleen de vraag: wat moet je er mee?

Over de smartwatch

U8 Bluetooth Smart Watch w/ Camera Touch Screen for Android OS Smartphone – Black
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items