Review: iFixit Pro Tech Toolkit

27 augustus 2018, 13:11
Let op: Deze foto is van een eerdere versie van de toolkit. De link aan het einde van dit review verwijst naar de versie die bij Elektor verkrijgbaar is.
Let op: Deze foto is van een eerdere versie van de toolkit. De link aan het einde van dit review verwijst naar de versie die bij Elektor verkrijgbaar is.
Een van mijn activiteiten binnen het redactieteam van Elektor heeft als motto: ‘wat de een weggooit is waardevol voor de ander’. Ik verzamel afgedankte elektronische apparaten en repareer deze en/of schrijf erover om mijn lezers te amuseren. Onlangs kreeg ik tijdens een van mijn (vriendelijke) rooftochten in de buurt van Eindhoven twee Tektronix 2235 oscilloscopen - letterlijk - in de schoot geworpen. Dit gebeurde net voordat ik de kofferbak van mijn auto dichtdeed na bijna een halve e-werkplaats te hebben ingeladen die rond 1990 werd gesloten en sindsdien stof stond te verzamelen. Gelukkig zijn deze Tek 2235 100 MHz, dual-trace-oscilloscopen voor veldwerk gemaakt en dus licht van gewicht. 

Een van de 2235’s leek een probleem te hebben met een oververhitte voeding en ik besloot dit te verhelpen. Voor iemand die ervaring heeft met oude Tek’s met een dozijn voedingsspanningen en meer dan 50 elektronenbuizen zou dat niet moeilijk moeten zijn. Deze 2235 werd gekenmerkt door de bekende ‘stof & vonken’-lucht uit het voedingsgedeelte. Dus, openmaken en de gebruikelijke verdachten afstoffen: hoogspanningstrafo, -diodes en -condensatoren. Met mijn Jackly 32-in-1 bits-set van $5 (zie foto) ging alles prima, totdat ik bij een Torx-7-schroef aan de achterkant van het apparaat kwam die stevig genoeg vastzat om het Chinese T7-bit te ruïneren alsof het kauwgom was. Vervolgens bleek het verbazingwekkend moeilijk te zijn om een nieuw Torx-7-bit voor mijn ¼ inch T-grip-tool te vinden. Bij een van de gereedschapswinkels werd mij zelfs verteld dat alleen T6,T8 en T10 bestaan en geen T7 :-). Toen adviseerde mijn collega Thijs Beckers mij om de nieuwe iFixit gereedschapsset te gebruiken die bij Elektor verkrijgbaar is. 

iFixit gereedschapssets worden veel gebruikt bij het repareren van smartphones en allerlei games- en computerspullen, dus waarom dan ook niet bij een oscilloscoop uit de jaren ’80?
Goedkope prima presterende $5 toolkit.

Met het TR-7-bit (= Torx Security) uit de iFixit toolkit was de weerbarstige Torx-7-schroef er snel uit, evenals de hoogspanningskooi en de complete voedingsprint. Hoewel het TR-7-bit precies in de schroef paste en geen schade opliep door de kracht die ik erop moest uitoefenen, heb ik toch het gevoel dat het beter zou zijn als het was gehard. Ik vond de omgekeerd werkende precisie-pincetten in de toolkit erg handig voor het grijpen en NIET verliezen van de kleine schroeven van de printplaat. Ook erg handig zijn de plastic ‘openmakers’ (die er uitzien als mini-bandenlichters) waarmee de print zonder risico op beschadiging van zijn afstandhouders kon worden verwijderd. 

Grappig is dat er iFixit ‘motto’s’ op sommige gereedschappen staan, zoals ‘repair is noble’ en ‘this tool is designed to break before your device does’. Ik heb het PSU-board afgestoft en goed schoongemaakt met isopropylalcohol, ik verving een opbollende elektrolytische condensator (met overigens nog een goede ESR) en zette de oscilloscoop weer in elkaar met behulp van drie Torx bits: 7, 8 and 10. Met de oscilloscoop werkend maar nog buiten de kast, gebruikte ik een van de ‘spudgers’ uit de kit om op de print en op een paar onderdelen te tikken. Ik was op zoek naar de microfonie die ik even in het bovenste spoor zag toen ik mijn probe op de BNC-connector op het frontpaneel aansloot. Alles bleek in orde te zijn en het verschijnsel heeft zich niet herhaald. 

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items