Wie een betrouwbare maar toch betaalbare 4-kanaals oscilloscoop zoekt, komt al snel terecht bij de populaire Rigol DS1054Z. Voor minder dan 400 euro biedt dit apparaat naast die 4 kanalen een groot display, veel meetfuncties en tal van andere mogelijkheden. Dat zijn genoeg redenen om de DS1054Z eens in de praktijk uit te proberen.

De Rigol DS1054Z is al enkele jaren op de markt, maar hij is "still going strong" en een van de populairste 4-kanaals oscilloscopen in de prijsklasse rond 400 euro. De belangrijkste specificaties van dit model zijn natuurlijk het aantal kanalen (4!), de sampling-rate (1 Gsamples/s voor één kanaal) en de ingangsbandbreedte (50 MHz). Vergeleken met concurrerende apparaten zijn dat nog steeds heel goede specs voor 400 euro. Als extra krijg je tegenwoordig 4 software-opties gratis erbij, namelijk een geheugenuitbreiding naar 24 Mpts, een geavanceerde trigger-optie, protocoldecoders voor RS232, I²C en SPI, en een record-module. Dat alles bij elkaar maakt het apparaat voor die prijs wel heel aantrekkelijk.

Hardware

Figuur 1. De knoppen voor
de meetfuncties.
De DS1054Z zit in een bescheiden behuizing van 31x16x12 cm en een gewicht van iets meer dan 3 kg. Het grootste deel van de voorzijde wordt in beslag genomen door een flink  7" display met een resolutie van 800x480 pixels, dat is nog steeds zo'n beetje de standaard in deze prijsklasse. Aan de rechterzijde zitten de bedieningselementen bij elkaar. Vanwege de beperkte frontruimte is er slechts één set knoppen voor de verticale instelling van de kanalen, met behulp van druktoetsen selecteer je welk kanaal bediend wordt. Verder vinden we rechts het veld voor de horizontale instellingen, het triggergedeelte en een aantal menutoetsen die bepalen welke functies aan de rechterzijde van het display verschijnen: Measure, Acquire, Storage, Cursor, Display en Utility. Ook is er nog een multifunctionele draaiknop voor de selectie in verschillende menu's.

Links en rechts van het display bevindt zich een groot aantal functieknoppen. Die aan de linker zijde dienen voor het meetmenu (figuur 1), waarbij er een set meetmogelijkheden is voor het horizontale bereik en een set voor het horizontale bereik. De gekozen meetwaarden verschijnen onderin het display. De set knoppen rechts (figuur 3) dient voor de functiemenu's.