Figuur 2. 4 Kanalen voor nog geen 100 euro per kanaal.
De stevig uitgevoerde behuizing (figuur 2) is aan de voorzijde voorzien van twee uitklapbare pootjes. Aan de achterzijde bevinden zich naast de netaansluiting nog een USB- en LAN-connector en een triggeruitgang voor seriemetingen. Een ventilator in de DS1054Z zorgt voor de nodige koeling in het apparaat. Deze is weliswaar hoorbaar, maar ik vond het geluid niet storend.

Aan de slag

De bediening van de oscilloscoop is in het begin wel wennen door de aanwezigheid van de vele knoppen rond het scherm, maar verder is de opzet van de bedieningselementen vergelijkbaar met andere apparaten in deze prijsklasse. Dat geldt ook voor de selectie van de kanalen met behulp van 4 druktoetsen. Onderin het display is te zien welk kanaal momenteel actief is. Daar moet je altijd even naar kijken voordat je aan de knoppen voor de verticale instelling gaat draaien!
 
Figuur 3. De knoppen voor
de functiemenu's.

De combinatie van beschikbare bandbreedte en maximale sample-rate vind ik bij deze oscilloscoop goed gekozen. Misschien vinden sommigen de ingangsbandbreedte van 50 MHz wat gering, maar dat is voor praktisch alle toepassingen voldoende zolang je niet echt met HF-schakelingen bezig bent. Denk er aan dat de samplng-rate daalt tot de helft of een kwart bij gebruik van 2 of 3..4 kanalen tegelijkertijd. Bij 50 MHz heb je dan nog maar 5 samples/periode en dat is al veel te weinig voor een goede reconstructie van het signaal. Dus die combinatie van ingangsbandbreedte en sampling-rate is echt prima zo!

Het display van de DS1054Z is goed afleesbaar, ook onder een hoek. Wel had ik de neiging om de helderheid wat hoger in te stellen. Er is ontzettend veel informatie zichtbaar op het scherm, vooral door de aanwezigheid van de menu's die horen bij de druktoetsen aan beide zijden van het scherm. Alles bij elkaar geeft dat wel een vrij druk beeld, want ook boven en onder in het display wordt nog een aantal zaken weergegeven. De beschikbare ruimte voor de weergave van de golfvormen is daardoor relatief klein.