Elke elektronicus heeft wel een of meer multimeters. Maar hebt u er wel eens over gedacht om in plaats van een hand-multimeter een tafelmodel aan te schaffen? Dat biedt meestal veel meer features en een beter display. De Siglent SDM3045X is een 4½-digit tafel-multimeter met een basisnauwkeurigheid van 0,02% en veel aansluitmogelijkheden. Hier volgt onze indruk na een testperiode van enkele maanden.

Iedereen die wat met elektronica doet, heeft wel een of meer multimeters. Je hebt er al eentje voor 10 euro, maar voor meer degelijkheid, meer veiligheid, meer mogelijkheden en een grotere precisie loopt dat bedrag al snel op tot enkele honderden euro's. Vooral de nauwkeurigheid is iets dat behoorlijk in de prijs merkbaar is.

Ik heb thuis altijd met een eenvoudige multimeter gewerkt. Vorig jaar is die na decennia trouwe dienst eindelijk vervangen door een beter exemplaar met een dubbel display en vooral een grotere nauwkeurigheid dan de oude. Dat beviel erg goed. Toen ik de kans kreeg om een tafelmodel multimeter van Siglent uit te proberen, leek het me goed om die eens te vergelijken met mijn hand-multimeter. De Siglent is weliswaar duurder in de aanschaf, maar misschien is hij die meerprijs wel waard. Welke meter  is handiger in gebruik en wat zijn de voor- en nadelen van elk type?

Het apparaat

Dit is weliswaar de "kleinste" multimeter van Siglent uit een reeks van drie, maar afgezien van een kleiner aantal digits en een lagere basisnauwkeurigheid biedt deze SDM3045X alles wat de duurdere versies ook hebben. Hebt u dus voldoende aan deze precisie, dan krijgt u hiermee de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

De SDM3045X is voorzien van een stevige metalen behuizing met op de hoeken kunststof beschermkappen. De draagbeugel kan in verschillende posities worden geplaatst, zodat de voorzijde van de meter onder een hoek omhoog staat. De kast heeft dezelfde afmetingen als veel andere apparatuur van Siglent (zoals de generatoren), zodat de apparaten gemakkelijk op elkaar kunnen worden gestapeld.
 
Figuur 1. Er zijn ingangsbussen aanwezig
voor vierdraads weerstandsmetingen.
 

Aan de voorzijde zit een duidelijk 4,3" kleuren-display. Daaronder bevinden zich zes softmenu-toetsen waarvan de functies op het display verschijnen. Rechts zitten de gewone functietoetsen (de meeste hebben een dubbele functie) plus een set cursortoetsen voor het manoeuvreren door menu's en het instellen van waarden.

Er zijn vijf aansluitbussen (Figuur 1), twee voor de gewone metingen, twee sense-ingangen voor vierpunts weerstandsmetingen en een stroommeetingang. Aan de achterzijde vinden we een euro-netaansluiting, een USB- en een LAN-bus voor de verbinding met een computer of netwerk, en twee BNC-bussen voor externe triggermogelijkheden. Verder is er ook een zekeringhouder voor het stroommeetgedeelte.