Meetmogelijkheden

Figuur 2. Er is keus uit verschillende
weergavemogelijkheden.
De SDM3045X heeft natuurlijk alle functies die je ook bij een goede hand-multimeter aantreft: spannings- en stroombereiken, weerstands-, capaciteits-, frequentie-, dB(m)-, temperatuur- en diode/doorgangsmeting, autoranging en - zoals dat tegenwoordig bij de betere multimeters gebruikelijk is -  de mogelijkheid om twee meetwaarden tegelijkertijd te tonen (bijv. wisselspanning en frequentie). De meter heeft een display dat maximaal 66000 counts weergeeft en een basisnauwkeurigheid van 0,02% (gelijkspanning). Hij kan maximaal 150 metingen/s verrichten. Het apparaat is niet ontworpen voor het meten aan hoogspanningsinstallaties (CAT I (10000 V)/CAT II (300 V)), maar daar gebruik je zo'n tafelmeter ook niet voor in een elektronica-lab. Via LAN of USB kan de meter via de PC worden bediend of kunnen meetgegevens worden opgeslagen.

Bij spanningsmetingen kun je kiezen uit verschillende weergavemogelijkheden, zoals een extra balkweergave onder de waarde, een trendgrafiek of een histogram (Figuur 2). Er zijn ook verschillende mathematische functies. Bij veel meetfuncties zijn er nog allerlei instelmogelijkheden. Het gaat te ver om hier alles op te noemen wat je met deze meter kunt doen, maar zo kun je bijvoorbeeld in het 600-mV-bereik kiezen tussen een ingangsimpedantie van 10 MΩ en 10 GΩ, bij het testen van diodes kun je de testspanning instellen tussen 0 en 4 V, en bij de temperatuurmeting kun je kiezen uit verschillende configuratiebestanden, afhankelijk van het gebruikte type temperatuursensor. Het is mogelijk om de meter handmatig of extern te triggeren om een bepaald aantal metingen te laten uitvoeren. Verder kunnen een hoog- en laag-drempel worden gespecificeerd om te testen of een waarde tussen die drempels valt. In het interne flash-geheugen van 1 GB kan de meter tot 10.000 meetwaarden opslaan.
Figuur 3. De meter kan via USB of LAN
met een PC worden verbonden..
Via een USB-connector aan de voorzijde kunnen instellingen of meetwaarden op een USB-stick worden opgeslagen. Wie de meter met een PC wil verbinden, heeft de keus uit een USB- en LAN-verbinding (Figuur 3). De bijbehorende software EasyDMM (Figuur 4) is alleen geschikt voor Windows, maar dat zal voor het gros van de elektronici geen probleem zijn. Zowel het bedienen van de meter als het opslaan van meetreeksen is met deze software mogelijk. Net zoals de meeste andere Siglent-meetapparaten maakt de meter gebruik van standaard SCPI-commando's, handig voor degenen die hun eigen testprocedures willen samenstellen.