In de praktijk

Figuur 4. De gratis software EasyDMM voor het bedienen
van de meter en het inlezen van meetdata via de PC.
Het grootste verschil tussen een tafel-multimeter en een hand-multimeter is waarschijnlijk het feit dat de eerste netgevoed is. Dat lijkt misschien een nadeel, maar als je de meter altijd op dezelfde plek gebruikt merk je daar nauwelijks wat van. Je geeft de SDM3045X een plaats op je labtafel, sluit hem aan en dan blijft hij daar gewoonlijk ook staan bij de scoop, de voeding en andere meetapparatuur. Ik heb eens bijgehouden hoe vaak ik mijn hand-multimeter mee neem naar een andere plaats, maar dat gebeurt zelden. Meestal zit ik aan de labtafel te werken en daar gebruik ik ook de multimeter. Sinds de SDM3045X op mijn labtafel staat (Figuur 5), maak ik nog maar weinig gebruik van mijn hand-multimeter (ik gebruik beide als ik twee waarden tegelijk wil meten). De 3045X staat een stuk stabieler dan een hand-DMM met zijn uitklapsteuntje en ik vind de bediening met de druktoetsen een stuk prettiger dan een draaischakelaar.

In het begin is het wel even wennen aan de bediening en alle functies, vooral omdat er zoveel instelmogelijkheden zijn. En je moet bij het inschakelen even geduld hebben totdat de "computer" is opgestart, dat is duidelijk anders dan bij een hand-multimeter. Maar dan heb je verder ook alleen maar voordelen: Een groot en helder display en ongeveer alle features die je je kunt bedenken voor een multimeter. De precisie is uitstekend en bij wisselspanningsmetingen is het grote frequentiebereik tot 100 kHz een pluspunt, de meeste hand-multimeters halen niet eens het audiobereik.
 
Figuur 5. De SDM3045X voelt zich uitstekend thuis
tussen andere lab-apparatuur.

Wie nog meer nauwkeurigheid wil hebben, die kan uitwijken naar het duurdere broertje SDM3055 dat een digit extra biedt. Het grote voordeel van de SDM3045X is echter dat hij in tegenstelling tot de 3055 geen ventilator heeft en in gebruik dus muisstil is. De bijbehorende PC-software is overzichtelijk en ideaal voor het loggen van meetdata. U merkt het al: ik heb mijn hand-multimeter nauwelijks nog uit zijn etui gehaald, dit apparaat biedt zoveel meer!

Conclusie

Wie bereid is wat meer geld uit te geven voor een goede multimeter, die kan ik alleen maar adviseren om eens te kijken naar de SDM3045X en alle mogelijkheden die in de datasheet beschreven worden. Zowel op een professionele als hobby-werkplek is deze tafel-multimeter een uitstekende metgezel die heel veel meer kan dan een hand-multimeter en naar mijn ervaring ook  beter te bedienen en af te lezen is.