Variaties op een thema

Wat valt er nog te melden over deze bankschroef-voor-elektronici? Zo’n brok metaal heeft immers geen V, geen A, geen Ω en geen byte. Hij heeft ook geen voeding nodig en er zit zelfs geen display op. Hoewel: hij biedt een fraaie, flexibele en compleet natuurlijk werkende 3D-aanblik van het erin vastgeklemde werkstuk ;-)

Het belangrijkste is de flexibiliteit, waardoor hij is voorbestemd voor het elektronica-lab. Om u een goede indruk te geven, heb ik een aantal foto’s in diverse posities gemaakt.

 
Positie 1: bovenaanzicht, bankschroef ongeveer 45° naar achter gekanteld.
 
Positie 2: Bovenaanzicht, gedraaid en bankschroef ongeveer 90° naar voren gekanteld.
 
Positie 3: bovenaanzicht, ten opzichte van positie 2 180° gedraaid.
 
Positie 4/5: Links over 90° naar links gekanteld, rechts ook nog over 90° gedraaid.

U ziet dat de Spannfix 9-205 werkelijk zeer flexibel is. Mijn oude blauwe bankschroef gaat dus met pensioen (bij iemand die er nog geen had).

Tot slot nog een wellicht belangrijke tip: vanwege de kunststof-bekleding van de bekken dient u te voorkomen dat werkstukken tijdens de bewerking heet worden. De Spannfix is dus meer iets voor het fijnere werk. Het inkorten van schroeven is sowieso iets waarvoor een klassieke zware bankschroef met metalen bekken beter geschikt is.
Ook wanneer u iets hebt vastgeklemd waaraan u wilt solderen en dat dus veel warmer dan 100° kan worden, is voorzichtigheid op zijn plaats. Voor alle zekerheid gebruik ik daarom een tweetal stukjes epoxy-printmateriaal om de bekken te beschermen; dat is veel hittebestendiger.