Onder de term “Power Stage Design Tools” op het scherm zou ik persoonlijk iets verstaan dat ook audio- en HF-vermogensversterkers omvat, maar dat blijkt niet de bedoeling. In elk geval niet rechtstreeks. Toen ik erop had geklikt stond ik al snel weer met beide benen op de grond: op het volgende scherm zag ik de bekende elementaire schema’s van DC/DC-converters met speciale aandacht voor de spoel (let op de gekoppelde exemplaren in de SEPIC-topologie).  Eén van Würth Elektronik’s meest gepromote en breed gewaardeerde tools, de Loss Calculation for Power Inductors, is vanaf die pagina te bereiken.



Een andere, die ik omcirkeld heb, is de Resonance Tank Calculation. Eigenlijk vond ik dit meer een keuzegereedschap dan een echt ontwerpgereedschap, want de grafieken laten de parameters van één of meer Würth Elektronik-spoelen zien, die je eerst hebt gekozen op basis van één van je criteria, bijvoorbeeld de kwaliteitsfactor. Het werkt heel goed en je kunt meteen zien hoe de verschillende eigenschappen met elkaar samenhangen, zodat altijd een compromis moet worden gekozen tussen de andere drie parameters (het TANSTAAFL-principe).



De grafieken worden heel snel geüpdatet met verschillende kleuren voor de verschillende geselecteerde spoelen en door de cursor op een bepaald punt te zetten, kunnen de discrete waarden worden afgelezen. Daar kunnen geen leerboek en rekenmachine tegenop! Een nadeel is wel dat de puur grafische interface de onderliggende theorie van spoelkoppeling bij resonantie verbergt. En juist dat zou helpen om het mechanisme echt te begrijpen. Op dat moment moeten we de Trilogy van de boekenplank pakken om te bestuderen hoe het in detail werkt. Het grote voordeel van Red Expert is hier de snelheid, de bijna real-time resultaten, die kunnen helpen om de Chief Technology Officer in uw bedrijf te overtuigen. Of om uw onderzoeksrapport te schrijven. Of om te begrijpen wat er mis is met een in China geproduceerde voeding voor een LED-strip of een goedkope laptop.