Blijkbaar is het nu zover: Ook apparaten zoals mobiele telefoons worden nu in de USA min of meer vrijwillig teruggeroepen door de fabrikant. Wat tot nu toe uit veiligheidsoverwegingen een specialiteit van de automobielindustrie was, lijkt nu om zich heen te grijpen naar elektronische apparaten in alle delen van de techniek in ons dagelijks leven.
 
We kunnen twisten over de vraag, of deze maatregel gerechtvaardigd is of niet, maar kort na de introductie op de markt is de bij enkele exemplaren van de Galaxy Note 7, de nieuwste smartphone van Samsung, de accu “ontploft” bij het opladen. Blijkbaar was er een probleem met de accubewaking of iets dergelijks. Volgens Samsung kan deze fout optreden bij 0,1 % van deze telefoons. Maar helaas zijn er wereldwijd al ruim 2,5 miljoen stuks van dit draagbare stukje high-tech over de toonbank gegaan, voordat de verkoop begin september werd gestopt. Dus kunnen ca. 2.500 smartphones gevaarlijk zijn, dat is geen kleinigheid.
 
In de USA gaat het om 1 miljoen exemplaren. Samsung bood tot nu toe gratis omruilen aan, maar zo gemakkelijk schijnt het niet te zijn, want nu hebben de Amerikaanse overheidsinstanties die belast zijn met veiligheidskwesties zich in de zaak gemengd, want die zijn blijkbaar niet tevreden met zo’n vrijwillige actie. Nu moet Samsung de bezitters van een Galaxy Note 7 in de USA de keuze bieden om het toestel om te ruilen of de volledige koopprijs terug te betalen. Techniek heeft altijd risico’s. Nu lijkt de fabricage van techniek ook riskant te zijn voor de aandelenkoers van de fabrikant, het aandeel Samsung is met 6 % gekelderd.
 
Vermoedelijk zal er in de toekomst nog meer aandacht aan de veiligheid van accu’s worden besteed...