De technische vooruitgang in het laatste decennium is echt opmerkelijk. Waarschijnlijk is vooral embedded elektronica daarin de drijvende kracht. Maar niet alleen: pas in samenwerking met mobiele data ontstaat daaruit een IoE, en dat staat blijkbaar voor niets. Binnenkort zijn er dus ook slimme pleisters.

Dat nu ook nog de nieuwste generatie van mobiele netwerken samenspant om het Internet ook nog in de laatste, tot nu toe nog niet van elektronica voorziene gebieden binnen te sluipen is, afhankelijk van hoe je daar tegenaan kijkt, angstaanjagend of fascinerend. In elk geval heeft dit Internet of Everything zeker heilzame effecten. Dat geldt vooral op het gebied van onze gezondheid. Het thema is: de slimme pleister is in aantocht.

Elektor heeft al eerder gerapporteerd, dat Deutsche Telekom op dit moment bezig is om met behulp van 5G een IoT-netwerk op te zetten in heel Europa. Het nieuwe netwerk biedt niet alleen een grotere capaciteit en hogere datasnelheden, maar het kan ook veel meer apparaten met elkaar verbinden en het heeft dankzij lage overdrachtsfrequenties een groter bereik. Bovendien hebben daardoor de met het internet gekoppelde IoT-apparaten minder energie nodig. Het is dus geen wonder dat in combinatie met de snelle vorderingen in de sensortechniek met nanostructuren innovaties bij elkaar komen die tot nieuwe soorten van technische toepassingen leiden. Het IoT wordt een IoE.

Een voorbeeld is de nieuwe hype van „smart bandages“, dus slimme pleisters en wondverbanden. Het is te begrijpen dat we in zulke wondbedekkingen sensoren kunnen aanbrengen, die het genezingsproces bewaken en, registreren of er misschien een ontsteking is ontstaan. Maar is dat niet wat overdreven? Merken de patiënten dan zelf niet snel genoeg, dat er iets niet klopt? Is pijn geen geldig en voldoende herkenningsteken voor biologisch disfunctioneren? Het antwoord moet wel “nee” zijn. Het is niet slim om te wachten tot een ontsteking pijn gaat doen, iets dat trouwens ieder individu op zijn eigen manier en daardoor op heel verschillende momenten ervaart. En dus gaat men te laat of, wie hypochondrisch is ingesteld, juist te vroeg naar de dokter. Objectieve metingen helpen dus niet alleen de patiënt, maar ook het hele gezondheidssysteem, door toegenomen effectiviteit.
En daarom hebben pleisters met sensoren en elektronica voor het uitlezen en draadloze koppeling via 5G-netten zeer zeker hun nut. Daardoor kan de arts tijdig worden geïnformeerd, als er iets aan de hand is dat de moeite waard is om te behandelen en waarschijnlijk zelfs om welke ziekteverwekker het precies gaat. Een plaats van trial & error met wachttijden en duur laboratoriumonderzoek dus een directe aanbeveling van het te gebruiken antibioticum. Wat dat betreft is het IoE, en daarmee de geneeskunde van de toekomst, iets om met verlangen naar uit te kijken.