De evolutie in radartechnologie in combinatie met de vooruitgang in chiptechnologie heeft ervoor gezorgd dat radars steeds meer ingezet worden in slimme toepassingen. Zo is het 140-GHz radar-prototype van Imec erg geschikt voor het nauwkeurig detecteren van kleine bewegingen (zoals handbewegingen of hartslag). De radar is in staat om objecten (of bewegingen) tot op 10 meter afstand waar te nemen, en heeft een diepteresolutie van 11 mm. Die diepteresolutie is de afstand tussen twee objecten waarbij de radar de objecten nog als afzonderlijk kan waarnemen. Doordat de antennes ook op de zendontvanger zijn geïntegreerd is de oplossing bovendien erg compact.

Machine learning

Dankzij machine learning-technieken is de radar in staat om bijvoorbeeld zeer kleine (hand)bewegingen te herkennen, ter ondersteuning van intuïtieve interacties tussen mens en machine. Men kan daarbij denken aan augmented en virtual reality, waar intuïtieve interactie met virtuele objecten mogelijk wordt. Bewegingsherkenning kan ook gebruikt worden om allerlei apparaten meer intuïtief aan te sturen – complementair aan de bestaande interfaces zoals stemcontrole of moderne touchscreens.

In tegenstelling tot bestaande bewegingssensoren zoals infraroodcamera’s is de radar van Imec niet gevoelig voor lichtomstandigheden geen gevaar voor de privacy – een radar is immers nog niet in staat om mensen te herkennen. Bovendien is de bijzonder compact, waardoor hij onzichtbaar geïntegreerd kan worden in bijna elk apparaat, zoals een laptop, smartphone of schermrand.

Behalve bewegingen kan de radar ook vitale functies uiterst precies monitoren. Dat is bijvoorbeeld interessant voor monitoringsystemen in de auto, om slaperigheid van de bestuurder te detecteren, of hoge stress, of bijvoorbeeld een epilepsieaanval of een hartinfarct. Een andere mogelijke toepassing is het monitoren van beweging en vitale functies van kleine kinderen tijdens de slaap, zelfs onder een deken.

Bron: Imec