SMD weerstanden als dosimeter bij nucleaire ramp

16 januari 2019, 13:08
De relatie tussen de werkelijk toegepaste dosis en de berekende stralingsblootstelling is vrij nauwkeurig.
Bron: ScienceDirect
De relatie tussen de werkelijk toegepaste dosis en de berekende stralingsblootstelling is vrij nauwkeurig.
Bron: ScienceDirect
Onderzoekers van de North Carolina State University hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om de blootstelling aan straling binnen een uur te beoordelen met behulp van een SMD weerstanden in moderne elektronica. De methode kan worden gebruikt bij het beoordelen van medische gevallen in het geval van een radiologische ramp.

"Bij een grote radiologische gebeurtenis in een dichtbevolkt gebied, is het moeilijk zo niet onmogelijk om iedereen te behandelen die een acuut stralingssyndroom zou kunnen hebben," zegt professor Robert Hayes. "Men zou snel moeten kunnen uitzoeken wie aan veel straling heeft blootgestaan en een behandeling nodig heeft".

De aanpak is gebaseerd op het testen van (kristallijne) isolatoren in SMD elektronica zoals verwerkt smartphones en wearables. De techniek kan de blootstelling van een individu in ongeveer een uur nauwkeurig beoordelen, zegt Hayes. De vroegere methodes kunnen weken vergen.
"Gezien het feit dat de gezondheidszorg van één tot twee weken nodig hebben om te beginnen met de behandeling van slachtoffers van het acute stralingssyndroom, zou de techniek voldoende moeten zijn om te bepalen welke patiënten zorg nodig hebben," zegt Hayes. Daarnaast kunnen autoriteiten bepalen welke geografische gebieden het meeste zijn getroffen door straling.

Bij de techniek moet de isolator uit het apparaat wordt verwijderd en gereinigd. Het monster wordt vervolgens in een luminescentie-lezer geplaatst, die spectra registreert op basis van het aantal elektronen in defecte concentraties van het substraat, waarvan de gegevens door een algoritme met hoge nauwkeurigheid kunnen worden omgezet in de stralingsbelasting van het monster.

"Deze techniek vereist speciale apparatuur en expertise, dus het is niet iets wat op de meeste plaatsen aanwezig is," aldus Hayes. "Maar laboratoria zoals de mijne konden de tests uitvoeren en de autoriteiten zeer snel van goede gegevens voorzien".

De onderzoekers denken denken dat het een extra instrument kan zijn voor snelle dosismeting bij nucleaire calamiteiten.

Bron: Radiation Measurements
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items