Het werd afgelopen maandag 18 juli 2016 bevestigd: ARM, het bedrijf dat intellectueel eigendom ontwikkelt en bestaat uit een  briljante groep Cambridge-wiskundigen en computerwetenschappers, zal voor 32 miljard dollar worden overgenomen door het Japanse Softbank. Volgens de officiële lezing zullen de bestuurders van ARM de aandeelhouders adviseren om het bod  (zo’n 43% boven de marktwaarde van 22,4 miljard dollar bij beurssluiting op vrijdag) te accepteren. Men zegt dat Softbank door een lange-termijnlening bij de Japanse Mizuho Bank contant zal betalen.
  
Zoals alle lezers van Elektor Magazine en Elektor e-zine weten, is Acorn RISC Machines een bekend bedrijf dat microchips ontwerpt voor gebruik in allerlei toepassingen zoals smartphones en een flink aantal Elektor-projecten. In 2005 introduceerde Elektor het gebruik van ARM-chips door thuisprogrammeurs met het LPC210x ‘ARMee’ ontwikkelsysteem hiermee afstand nemend van onze concurrenten die nog ‘vastzaten’ in PIC’s en AVR’s. Een ander goed bewaard geheim:  RISC is de afkorting van Reduced Instruction Set Controller.
Terug naar 2016.  ARM heeft op dit moment meer dan 3000 mensen in dienst. Het bedrijf geeft aan dat het hoofdkantoor van ARM in Cambridge gevestigd blijft en dat het aantal personeelsleden in de komende vijf jaar zal verdubbelen. 

De overname werd ongetwijfeld gestimuleerd door de waardedaling van het Pond na de Brexit, die Britse bedrijven goedkoper maakt. Veel branche-experts (zowel in als buiten Londen) voorspellen dan ook een nieuwe golf overnames, zodat de Acme Corporation, waar mijn collega-nieuwsredacteur Clemens Valens vorige maand in een nieuwsbericht uitgebreid aandacht aan besteedde, zelfs zonder de hulp van RoadRunner steeds meer werkelijkheid wordt. Dat verhaal ging over het opslokken van Farnell (element14 / Newark) door een Zwitserse investeerder waar ik echt nog nooit van had gehoord. Clemens’ nieuwsitem werd door u van een bescheiden aantal goed-beargumenteerde commentaren voorzien. Ik verwacht dat de overname van ARM meer impact zal hebben. Twee feiten zoals (1): u leest dit nieuwsbericht via een ARM-chip in uw smartphone en (2): sinds 2005 hebben we in onze publicaties uitgebreid aandacht besteed aan ARM, zouden meer reacties moeten oproepen. Wat denkt u? Lezen we binnenkort een ACME-publicatie? Alleen op een Japanse telefoon? Gaan de prijzen van ARM-chips boven de 99 dollarcent uitkomen? Druk hieronder op ‘Voeg reactie toe’.