De universiteit van Aalto in Finland is een onderzoek gestart naar het realiseren van een inkjet-printproces waarmee tekst, foto’s en willekeurige afbeeldingen in zonnecellen kunnen worden aangebracht. Het idee is niet nieuw, maar de onderzoekers willen nieuwe richtingen onderzoeken waarbij klassieke materialen kunnen worden gebruikt.  

Volgens Janne Halme ligt de uitdaging in “het vinden van oplosmiddelen die zowel fotovoltaïsch zijn als geschikt voor kwaliteitsdrukwerk”. Licht dat door gewone inkt wordt geabsorbeerd wordt in warmte omgezet; fotovoltaïsche inkt maakt er elektriciteit van. Hoe donkerder de kleur van de inkt, hoe hoger het rendement. Op dit moment ligt de nadruk dus op zwart. 
Het voordeel van deze decoratieve (en mogelijkerwijs polychrome) zonnepanelen is dat ze er minder saai uitzien dan de huidige panelen. Door de panelen met grafische motieven aantrekkelijker te maken zouden ze makkelijker in een woonomgeving kunnen worden ingepast.
In theorie zou ieder oppervlak tegelijkertijd kunnen dienen als ondergrond voor tekst en afbeeldingen en als zonnepaneel. 
De eerste pogingen lijken bemoedigend. Het rendement dat met experimentele geprinte fotovoltaïsche cellen werd verkregen is veelbelovend. Volgens post-doc natuurkunde Ghufran Hashmi is de eerste test met 1000 uur intensieve blootstelling aan warmte en licht, uitgevoerd bij de EPFL in Lausanne waar hij  gastonderzoeker was, voorspoedig verlopen. Meer informatie over de aard van de gebruikte materialen is te vinden in de wetenschappelijke publicatie Dye-sensitized solar cells with inkjet-printed dyes.