Een onderzoeksteam van de Hebrew University of Jerusalem heeft een prototype-chip gedemonstreerd die werkt op de enorme klokfrequentie van 1.000 GHz. Daarbij zijn optische elementen gecombineerd met de structuur van flashgeheugens.
 
Misschien is niet iedereen ervan op de hoogte, dat in Israël een levendige startup-scene bestaat en dat zelfs het basisprincipe van de moderne Intel-CPU’s ooit is ontwikkeld door een bedrijf in Israël. Het is dan ook geen wonder, dat deze recordmelding juist daar vandaan komt. Aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem demonstreerde het team rondom Uriel Levy een indrukwekkende chip, die kan werken met een klokfrequentie van maximaal 1 THz.
 
In het ontwerp is gebruik gemaakt van een combinatie van onder meer optische technologie en de fabricagetechniek voor flashgeheugens. Op die manier moeten kosteneffectief chips voor computersystemen met extreem hoge klokfrequenties te produceren zijn, die weinig dissipatie genereren en goed schaalbaar zijn. Deze chips zijn zeker tot 100 keer zo snel als met conventionele techniek is te realiseren. In het vakblad Laser & Photonics Reviews beschrijven de wetenschappers, hoe ze door integratie van niet-vluchtig flashgeheugen in een silicium-fotonica-IC betrouwbare, schaalbare optische chips kunnen creëren.
 
Dit nieuwe IC-type is gebaseerd op een MONOS-structuur (Metal-Oxide-Nitride-Oxide-Silicon). De onderzoekers hopen dat in de toekomst gangbare power-chips met kloksnelheden tussen 8 en 16 GHz met een factor 100 te versnellen zijn. Voor klassieke consumentenelektronica is deze technologie nog niet interessant. De chips zijn eerder bedoeld voor bijzonder snelle communicatie, modulatoren, sensoren en lasers. In elk geval wordt met de Terahertz-chip een bijna magische grens overschreden.