Door Luc Lemmens (Elektor)

 

Lang, lang geleden werkten draadloze afstandsbedieningen voor sommige dure televisietoestellen met ultrasone signalen. Het verhaal gaat dat een eigenaar van zo'n luxe apparaat deze herhaaldelijk naar de leverancier terugbracht voor reparaties omdat de tv of de afstandsbediening een eigen leven leek te leiden: willekeurig van kanaal veranderen, volume wijzigen of spontaan uitgaan... Tot wanhoop van de eigenaar en de reparateur kon de oorzaak van deze storing niet worden gevonden; in de reparatiewerkplaats werkte de tv namelijk zonder problemen. Nadat de tv door de technicus voor de zoveelste keer in de woonkamer van de eigenaar werd teruggezet merkte de eigenaar toevallig op dat het geliefde huisdier van het huis - een papegaai - zijn snavel opende waarna de tv onmiddellijk uitging. Blijkbaar imiteerde het dier het geluid (onhoorbaar voor menselijke oren) van de afstandsbediening!
 
Of het verhaal waar is of niet zullen we nooit weten, maar het is zeker amusant. Naderhand, bij de opkomst van afstandsbedieningen met infrarood licht, kwamen er ook verhalen van kinderen (nee: volwassenen doen dit niet) die de tv van de buren bedienden door stiekem voor het raam van hun woonkamer te gaan staan met een afstandsbediening. Voorwaarde daarbij is natuurlijk wel dat het apparaat dan met hetzelfde IR-protocol werkt als de tv in kwestie. Bij de kit die we hier zullen bespreken wordt geen risico genomen: deze verzendt meer dan 230 verschillende IR-codes voor het uitschakelen van meer dan 230 verschillende soorten tv-toestellen en zou effectief zijn over een afstand van 45 m! De meeste tv's gebruiken dezelfde code voor het in- en uitschakelen, dus deze afstandsbediening kan een tv eventueel ook (weer) aanzetten.
 

De TV-B-Gone kit

Adafruit heeft een kit geproduceerd die een PCB en alle componenten bevat die nodig zijn om dit project, ontworpen door Mitch Altman, te bouwen. En deze is nu ook verkrijgbaar in de Elektor Store. Zoals tegenwoordig bij veel producten wordt de kit geleverd met alleen een weblink die op de verpakking is afgedrukt, en wordt er dus geen papieren documentatie meegeleverd. Ter compensatie hiervan is er veel en zeer duidelijke online-informatie beschikbaar op de website van Adafruit, Github en de website van de designer.
 
De eerste link bevat alle documentatie die u nodig heeft voor het bouwen en gebruiken van de kit. De instructies zijn gemakkelijk te volgen en zeer duidelijk geïllustreerd. Dus zelfs voor mensen die nog nooit eerder een bouwproject hebben gebouwd zou het mogelijk moeten zijn om dit project met succes te voltooien, zeker als u kunt solderen of u laat begeleiden om te leren solderen. Het betreft goed te bouwen materiaal, ondanks dat de lay-out van de print nogal compact is en dus netjes en nauwkeurig bouwen vereist. Vergeet niet de sectie Design Notes te lezen waar nuttige achtergrondinformatie staat over de hardware en afstandsbedieningscodes.
 
Indien u de hardware (de PCB) of firmware wilt wijzigen (bijvoorbeeld als u IR-codes wilt toevoegen voor apparaten die nog niet ondersteund worden) dan is Github een goede bron. De sourcecode en de Eagle schema- en PCB-ontwerpbestanden zijn daar te vinden. Uiteraard is dit voor de meer gevorderde knutselaar.
 
Op de website van Mitch Altman vindt u meer en vergelijkbare projecten voor het monitoren en beïnvloeden van tv-kijkgedrag. Misschien vindt u daar andere bruikbare projecten of misschien inspireren ze u om uw eigen toepassingen rond dit thema te ontwikkelen.

 

De hardware

Het schema van de TV-B-Gone is weergegeven in figuur 1, niet echt ingewikkeld en het harde werk wordt in de software gedaan. Het indrukken en loslaten van de drukknop S1 start de sequentiële overdracht van alle 'bekende' Off codes via transistors Q1…Q5 en IR-leds LED1…LED4. LED5 licht op wanneer de TV-B-Gone actief is. De kit wordt geleverd met een voorgeprogrammeerde ATtiny85 microcontroller; de 6-pins header om een AVR-ISP programmeer adapter aan te sluiten is daarom niet nodig (en dus ook de adapter zelf niet), tenzij u wilt experimenteren met de firmware.

Figuur 1: Het schema van de TV-B-Gone.

 

De TV-B-Gone bouwn

Figuur 2 toont de inhoud van de kit. Controleer altijd, met behulp van de lijst op de website van Adafruit, of alle componenten in het zakje zitten. Merk op dat er verschillende versies van de stuklijst zijn. Wij hebben versie V1.2 getest; het versienummer is op beide zijden van de printplaat gedrukt.

Figuur 2: De inhoud van de kit.

Indien u de instructies en foto's in de Solder It! sectie op de website van Adafruit volgt dan is het eenvoudig om de kit in elkaar te zetten. Doorgewinterde knutselaars zullen deze instructies waarschijnlijk overslaan en gewoon beginnen met solderen. Want het is echt niet moeilijk om de kit te bouwen. Maar voor de minder ervaren bouwers onder ons: volg gewoon de instructies.

 

Gebruik van deze afstandsbediening

Er is eigenlijk niet veel over te zeggen: druk gewoon op de drukknop en laat deze los en de IR-leds beginnen On/Off codes uit te zenden. De groene led knippert om aan te geven dat het apparaat actief is. Het duurt geruime tijd voordat alle verschillende codes zijn verzonden en het kan dus ook enige tijd duren (tot meer dan een minuut!) voordat de code is verzonden die overeenkomt met uw tv-toestel.
 
Ik was onder de indruk van het bereik van deze afstandsbediening. Er wordt gesteld dat hij nog steeds werkt op een afstand van meer dan 40 m (150 voet). Mijn woonkamer is een beetje te klein om het maximale bereik te controleren, maar het was al indrukwekkend om te zien dat een tv-toestel vanuit een naburige kamer en om de hoek kan worden bediend, met de muren dan als reflectoren voor het IR-signaal. Helemaal niet slecht!
 
Een extra afstandsbediening die stiekem wordt bediend kan zeker komische effecten opleveren voor een nietsvermoedende tv-kijker. De TV-B-Gone heeft een geboosterde IR-uitgang met een veel groter bereik dan een standaard afstandsbediening, en natuurlijk 230+ verschillende codes om (bijna?) elke tv met IR-afstandsbediening die je kunt kopen uit te schakelen. Maar voordat u met deze TV-B-Gone gadget gaat spelen: zorg ervoor dat u eerst zeker weet dat uw slachtoffer(s) dit soort humor kunnen waarderen. Sommige mensen kunnen erg boos en zelfs agressief worden indien u hun favoriete programma onderbreekt, of wanneer hun favoriete team op het punt staat in de laatste minuut van de wedstrijd te scoren en de tv plotseling uitgaat. Misschien is er maar een kleine kans dat ze erachter komen dat jij het was met deze kleine afstandsbediening, maar toch ... B-ware!

(220236-01)


Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Stuur een e-mail naar de auteur via luc.lemmens@elektor.com of naar de redactie van Elektor via redactie@elektor.com.


Vertaling: Marc Gauw