ValCUN, deelnemer aan electronica fast forward award in 2016 en prijswinnaar bij de Elektor start-up games in 2019, heeft 1,5 miljoen euro kapitaal opgehaald voor de verdere ontwikkeling van zijn gepatenteerde 3D-metaalprinting technologie. Oprichters Jonas Galle en Jan De Pauw willen 3D-metaalprinten naar eigen zeggen ‘toegankelijk en economisch competitief maken’. “Zelfs Google en Tesla zijn potentiële klanten”, klinken de ambities.
 
Elektor Start-up Games 2019
Een mooie tweede prijs voor ValCUN (rechts) bij de Elektor start-up games

Duurzame en gepatenteerde 3D-metaalprinter

ValCUN heeft 1,5 miljoen euro opgehaald voor de verdere ontwikkeling van zijn metaal 3D-print technologie. Naast PMV en VLAIO geloven verschillende business angels zoals Piet D'Haeyer (CEO Pedeo), de broers Wim en Guido Beazar (ex-Compex, bestuurders van technologiebedrijven en ex-EY ondernemers van het jaar), Jan Robrechts (CEO Lavetan),  en Paul Maeyaert (IP lawyer Fencer ) in het stukje innovatie.
 
Zo maakt ValCUN, in tegenstelling tot het merendeel van de bestaande technologieën, geen gebruik van laser- en metaalpoeder technologie. Ook levert de efficiëntere warmte-inbreng een flinke energiebesparing op en zijn er geen vormvereisten voor het toevoegmateriaal. Daardoor zijn zowel draad, granulaten en reststromen als zelfs gerecycleerd metaal en eerder geprinte onderdelen geschikt voor gebruik.
 
Op die manier wil de start-up de 3D-metaalprinter economisch competitief maken voor alle spelers in de maakindustrie. Eind vorig jaar werd de patentaanvraag voor de technologie goedgekeurd, waarmee ValCUN samen met demonstratie-onderdelen de investeerders wist te overtuigen
 
“ValCUN raakt me in mijn passie, mensen en techniek: een team met innovatiedrang en ambitie en een metaaltechnologie die absoluut het potentieel heeft baanbrekend te worden”, zegt Piet D'Haeyer. 
 
“De coronacrisis leek even roet in het eten te gooien om kapitaal op te halen, maar de goedkeuring voor een bijkomende financiering geeft ons nu de nodige ruimte om verder te groeien”, klinkt het bij CEO en medeoprichter Jonas Galle.

Wereldambities waarmaken

ValCUN heeft al verschillende pilootprojecten in de pipeline. Het prototype krijgt verder vorm om aan de noden van de target toepassingen zoals near-net-shape producten en warmtewisselaars te voldoen. Die zijn bijvoorbeeld cruciaal voor hedendaagse accu’s. Daarmee hoopt ValCUN mee te surfen op de wereldwijd groeiende populariteit van elektrische voertuigen. Ook de toenemende nood aan hogere energiedensiteit en performantie is een opportuniteit: die heeft een grote impact op de koeling van de onderdelen.  Daarnaast zien de oprichters nog potentieel bij IT-infrastructuur, die warmtewisselaars nodig hebben voor datacenters.
 
“We hebben geen gemakkelijk pad gekozen door én hardware én een nieuwe technologie te ontwikkelen, een combinatie waar vele investeerder avers tegenover staan. We zetten aldus onze torenhoge ambities gestaag verder door wereldwijd te gaan denken, en zien potentieel bij gerenommeerde bedrijven zoals Google en Tesla. Van meet af aan positioneren we ons als een internationaal bedrijf, want België is te klein als testmarkt. Om onze plannen in een stroomversnelling te brengen, zijn we nog steeds op zoek naar talenten voor business/customer development en engineering, alsook naar interessante cases vanuit de industrie”, besluit medeoprichter Jan De Pauw.

Over ValCUN

ValCUN werd opgericht door de Gentse ondernemers dr. ir. Jonas Galle en dr.ir. Jan De Pauw. De start-up ontwikkelde een duurzame en competitieve 3D-metaalprinttechnologie voor serieproductie. Sinds de oprichting werd ValCUN reeds verwelkomd door verschillende acceleratoren zoals SOkwadraat, Start it @KBC en Bryo. In 2019 nam de start-up zijn eerste medewerker aan, dr. ir. Moshen Saadatmand, en recent werd het team uitgebreid met ir. Antal Decugnier. Tegen eind 2022 hoopt ValCUN een team van minstens 9 voltijdse medewerkers te hebben.
 
ValCUN Team
V.l.n.r Jan De Pauw, Antal Decugnier, Jonas Galle en Mohsen Saadatmand