Verbod op halogeenlampen vanaf 1 september 2018

28 augustus 2018, 20:32
Verbod op halogeenlampen vanaf 1 september 2018
Verbod op halogeenlampen vanaf 1 september 2018
Het eigenlijk al voor september 2016 geplande EU-brede verbod op halogeenlampen in het kader van de zogenaamde Ecodesign-richtlijn treedt nu „eindelijk“ vanaf 1 september 2018 in werking. Het laatste gloeiende alternatief voor halfgeleiderlicht wordt daarmee ten grave gedragen.

Woordvoerders van de industrie hadden oorspronkelijk zelfs gevraagd om een uitstel van vier jaar, omdat LED-lampen zogenaamd nog niet voldoende beschikbaar en ook nog niet gemakkelijk genoeg te dimmen zouden zijn. Het klopt dat dimmen van LED-lampen moeilijker is dan van volkomen niet-elektronische gloeilampen, maar bij prijzen van nog maar amper 2 € voor een goedkope LED-lamp zijn er nu voor bijna alle toepassingen goedkope, energiebesparende alternatieven.

Wat is er nu precies verboden?
Zogenaamde hoogspanningshalogeenlampen voor rechtstreekse aansluiting op het lichtnet van 230 V. En uit deze groep alle normale halogeengloeilampen met E14- en E27-fitting in peer- en kaarsvorm evenals kleine spots met bijvoorbeeld een GU10-aansluiting met een levensduur van minder dan 2.000 uur. Het is niet verboden deze lampen te verkopen (uit restvoorraden), maar wel om ze te produceren (of in te voeren) in de EU. Bepaalde bijzondere lampen en laagspanningshalogeenlampen bijvoorbeeld voor draadsystemen etc. zijn uitgezonderd van dit verbod.

De EU is met zulke energiebesparende maatregelen niet de enige in de wereld. Als gevolg van dit soort verboden werd bijvoorbeeld in de Verenigde Staten de laatste grote fabriek voor gewone gloeilampen van General Electric al in 2010 gesloten. Daarmee komt er een einde aan de levensduur van Thomas A. Edison’s meest bekende uitvinding.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items