In Astana, de hoofdstad van Kazachstan, vindt van 10 juni 2017 tot 10 september 2017 de Wereldtentoonstelling 2017 plaats met als thema ‘Future Energy’. Een van de doelstellingen van deze expositie is een wereldwijd debat aan te zwengelen tussen landen, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), bedrijven en het publiek over de vraag hoe veilige en duurzame energie voor iedereen gerealiseerd kan worden bij gelijktijdige reductie van de CO2-emissie. Een vraag die, nadat de Verenigde Staten hebben aangekondigd uit het klimaatverdrag van Parijs te willen stappen, alleen maar aan gewicht heeft gewonnen.

Op de Expo wordt in een groot aantal paviljoens getoond hoe de energievoorziening van de toekomst eruit kan zien in het licht van de vele daarmee gepaard gaande sociale, economische en milieutechnische uitdagingen. Op een oppervlak van 25 hectare hebben 101 landen een paviljoen ingericht – waaronder Nederland.

Het Nederlandse paviljoen (foto © Astana Expo 2017)

Het Nederlandse paviljoen richt zich op drie thema’s: ‘Study Thinking’ met een overzicht van creatieve en innovatieve Nederlandse oplossingen op het gebied van toekomstige energie; ‘Feel Thinking’ – een vijf minuten durende 3D licht- en lasershow die bezoekers een beeld van Holland geeft, van oude tot moderne kunst, van de beroemde windmolens tot moderne windturbines; en ‘Share Thinking’ waar bezoekers informatiemateriaal kunnen krijgen. Bij de uitgang van het paviljoen bevinden zich een bar en een souvenirshop.

Bezoekers uit Nederland hebben, als ze niet langer dan 30 dagen in Kazachstan blijven, geen visum nodig (deze regeling geldt in elk geval tot 31 december 2017). Uiteraard wordt de wereldtentoonstelling begeleid door een uitgebreid cultureel programma – een klein voorproefje kunt u hier genieten.