Wetenschappers van de Universiteit van Californië San Diego hebben een magnetische inkt ontwikkeld, die gebruikt kan worden om zelfherstellende batterijen, elektrochemische sensoren en draagbare textiel-gebaseerde elektrische circuits te maken.

Het belangrijkste bestanddeel van de inkt zijn microdeeltjes die in een bepaalde configuratie worden georiënteerd door een magnetisch veld. Door de manier waarop ze zijn uitgericht, worden deeltjes aan beide zijden van een breuk magnetisch aangetrokken tot elkaar, waardoor een component die is gedrukt met deze inkt zichzelf kan herstellen. Bij de testen die de onderzoekers uitvoerden, konden onderdelen gemaakt van deze magnetische inkt breuken tot 3 mm repareren - een record op het gebied van zelfherstellende systemen.

Bij de bestaande zelfherstellende materialen is een externe trigger nodig om het herstellingsproces in werking te zetten. Vervolgens duurt het enkele minuten tot een paar dagen totdat de breuk hersteld is. De nieuwe magnetische inkt heeft geen externe trigger nodig en de schade wordt binnen circa 50 ms hersteld.