Het FreeSoC2 PSoC® 5LP Dev Board werkt met een Cypress PSoC MCU. Het is een soort hybride: het heeft dezelfde breedte als een Arduino Uno en is geschikt voor standaard Arduino-shields. De kaart kan ook met de Arduino-IDE worden geprogrammeerd. Maar om alle mogelijkheden te kunnen uitbuiten moeten we de Cypress PSoC CreatorIDE gebruiken. Daarmee zijn complete oplossingen te bouwen die gebruik maken van alle functies van de chip.

Het FreeSoC2 PSoC®_5LP Dev Board werkt met een Cypress PSoC MCU.

De kaart is opgebouwd uit vier lagen en is ongeveer 120 x 54 mm groot. De benamingen van de pennen zijn in heel kleine lettertjes naast de headers gedrukt (Arduino 1.0 compatibele pennen hebben bij elke pen twee namen). In het schema van Sparkfun zijn de namen van de componenten, jumper posities en headers te zien, maar die zijn niet op de print gedrukt. Er is ruimte op de kaart gereserveerd voor het plaatsen van een 32-kHz kristal voor RTC-toepassingen en voor een kristal voor de hoofdprocessor als een toepassing een nauwkeurige klokfrequentie nodig heeft. Er is ook plaats voor belastingscondensatoren bij de beide kristallen.

Voeding: vier mogelijkheden

De kaart kan op vier manieren worden gevoed. Als hij wordt gebruikt als ontwikkelkaart met de Arduino-IDE of bij het draaien van een toepassing die de USB-poort gebruikt, kan hij worden gevoed via het target microUSB-socket. Als hij wordt gebruikt met de Cypress PSoC Creator IDE, komt de voeding via het debugger microUSB-socket. Er is ook een ronde voedingsconnector voor een voedingsspanning in het bereik van 2,5 tot 12 V en er is een extra positie voor een voedingsconnector, maar die is niet geplaatst. Alle voedingsaansluitingen hebben een Schottky-diode om de kaart te beschermen tegen een verkeerde polariteit. Bij de niet-geplaatste connector is er ook een mogelijkheid om de Schottky te overbruggen voor het geval dat de spanningsval over de diode onacceptabel zou zijn. Ik heb op mijn exemplaar de voorwaartse spanningsval over de diode gemeten en die bleek 0,3 V te zijn bij normaal gebruik. Er is een soldeerbrug die kan worden verwijderd om een accu met een spanning van minder dan 4,7 V af te koppelen.