Het installeren van de (Arduino)-IDE
De kaart kan worden geprogrammeerd met behulp van de Arduino-IDE of de Cypress PSoC Creator IDE. Bij gebruik met de Arduino-IDE moeten we zorgen dat het juiste uitbreidingspakket is geïnstalleerd met de Board Manager en dat de versie van de Arduino-IDE 1.6.4 (of nieuwer) is. De CY8C5888AXI-LP096 processor in de FreeSoC2 PSoC® 5LP zal ook de Arduino bootloader nodig hebben om te kunnen werken met de Arduino-IDE.
Bij het werken met de Cypress PSoC Creator IDE wordt gebruik gemaakt van de aparte debugprocessor voor het downloaden van de software. Deze processor biedt ook enkele zeer krachtige debugmogelijkheden voor het ontwikkelen van firmware. Deze bestanden kunnen ook worden geëxporteerd voor gebruik in andere IDE’s, zoals IAR Embedded Workbench®, ARM® Microcontroller Development Kit en Eclipse™ systemen. Details over het installeren van de kaart in de Arduino-IDE en over de installatie van de PSoC Creator IDE op een Windows-PC zijn te vinden in deze uitstekende tutorial van Sparkfun. Het heeft weinig zin om die informatie te herhalen in de beperkte ruimte die beschikbaar is voor deze review.

Voordelen van de Cypress-chip

De echte hoofdrol is weggelegd voor de Cypress CY8C5888AXI-LP096 die beschikt oven een 32-bits ARM Cortex-M3 processorkern plus DMA-controller en digitale filterprocessor met een klokfrequentie van maximaal 80 MHz. Dit is dezelfde rekenkern als in de Atmel SAM-chip voor de Arduino Due-kaart maar de Cypress-chip heeft, naast de processorkern en het geheugen, het voordeel van een heleboel op de chip geïntegreerde configureerbare analoge en digitale periferieblokken. Met krachtige grafische configuratietools in de IDE kunnen met muisbewegingen wel 100 digitale en analoge periferiefuncties worden geconfigureerd in één PSoC-chip. De koppelingen tussen de functies en de I/O-pennen worden allemaal vastgelegd in de software. Het is net als werken met een processor en 100 periferiefuncties op een breadboard op de werktafel, maar in plaats van de signalen tussen de functionele blokken te maken met losse draden, zit alles binnenin de PSoC en worden de verbindingen gelegd met de Creator-ontwikkelomgeving. De in de hardwareblokken toegewezen namen van de signalen kunnen worden gebruikt om de pennen aan te sturen vanuit de programmacode in C en te debuggen in de Creator IDE. De hardware is uiteraard helemaal herconfigureerbaar en herbruikbaar, dus kan een andere toepassing worden gerealiseerd zonder een soldeerbout op te warmen of een jumper te verplaatsen.
De kaart bevat ook een extra processor voor het debuggen en het programmeren vanuit de PSoC Creator IDE. Deze chip is een CY8C5868LTI LP039. Dat is ook een PSoC maar deze heeft een kleinere 68 QFN-behuizing met minder I/O-lijnen.