De theremin is een elektronisch muziekinstrument dat je bespeelt zonder het aan te raken. Het instrument werkt met twee metalen antennes die de positie van de handen van de speler detecteren en zo toonhoogte en volume regelen. Dit resulteert in een karakteristiek, mysterieus geluid dat vaak te horen is in sciencefictionfilms. In deze review nemen we de Theremin+ van Mixer Geek onder de loep, een apparaat met een grafisch kleurendisplay en USB-C-voeding.
De Mixer Geek Theremin+ is een elektronische muziekinstrument dat je bespeelt zonder het aan te raken. Twee metalen antennes detecteren de handbewegingen van de gebruiker om toonhoogte en volume aan te sturen. Het resultaat is een typisch spookachtig geluid, bekend van sciencefictionfilms.
De theremin werd in 1920 uitgevonden door Léon Theremin, maar werd nooit echt populair vanwege de moeilijke bespeelbaarheid. Desondanks heeft het instrument door de jaren heen een trouwe aanhang gekregen onder elektronicaliefhebbers. Tegenwoordig zijn theremins algemeen verkrijgbaar in grotere muziekwinkels. In deze review bekijken we de Mixer Geek Theremin+, een model met een grafisch kleurenscherm en USB-C-voeding.
Eerste Indruk van de Mixer Geek Theremin+
Op de printplaat van de Theremin+ staat “Mixer Geek” gedrukt – dit zou zowel de fabrikant als de ontwerper kunnen zijn, al blijft dat onduidelijk. De naam verschijnt ook op het opstartscherm. Het apparaat heeft veel kenmerken van een open-sourceproject, zoals grafische illustraties op de printplaat, maar het lijkt dat het geen open-source is. De gebruikte microcontroller is bovendien bewust geanonimiseerd. De Mixer Geek Theremin+ heeft een transparant frontpaneel.
Elektronica en Geluidsopwekking
Zoals elk theremin beschikt de Theremin+ over twee antenne-ingangen: één voor de toonhoogte en één voor het volume. Elke 22 cm lange telescopische antenne is verbonden met een 4069 hex-inverter IC. Waarschijnlijk beïnvloeden ze de timingcondensatoren van een vierkantegolf-oscillator. De microcontroller meet de resulterende frequenties nauwkeurig en gebruikt deze om de toonhoogte en het volume van het uitgangssignaal aan te sturen. Het digitale uitgangssignaal wordt omgezet naar analoog via een 16-bit DAC (TM8211), en vervolgens versterkt met een 8002B-audioversterker. Geluid wordt weergegeven via een ingebouwde luidspreker of via een hoofdtelefoonaansluiting.
Klankkleur en Geluidskwaliteit
Het uitgangssignaal kan uit verschillende klanken bestaan, te kiezen via het instellingenmenu of via de Timbre-knop. De klanken variëren van sinus- en zaagtandgolven tot gesamplede gitaren en traditionele Chinese instrumenten – in totaal zijn er 80 klanken beschikbaar. De geluidskwaliteit is niet bijzonder hoogstaand; lange samples worden abrupt afgebroken, maar het geheel is zeker leuk om mee te spelen.
Speelervaring en Speelbaarheid van de Mixer Geek Theremin+
De antennes reageren vrij nauwkeurig, zeker na kalibratie. Dit doe je door het apparaat op speelhoogte te plaatsen, de kalibratieoptie te selecteren en je handen weg te nemen – het proces duurt ongeveer twee seconden. De toonhoogte verandert vloeiend, maar bij hogere frequenties worden kwantisatiestappen hoorbaar. Bij volumeregeling zijn dergelijke stappen niet merkbaar, al is de aanvaltijd van het volume wat traag bij snelle handbewegingen. Daardoor is het lastig om percussieve geluiden te genereren, tenzij je een klank met ingebouwde percussie kiest, zoals een bel of piano.
Er zijn twee speelmodi, afhankelijk van de gekozen klank. Presets met een ‘*’ worden geactiveerd door je hand van de volumearm weg te trekken (alsof je tokkelt), terwijl andere de traditionele methode gebruiken waarbij dichterbij komen het volume verlaagt. De rechterhand bestuurt in beide gevallen de toonhoogte. (Linkshandige spelers kunnen het apparaat omdraaien.) De Theremin+ presenteert dezelfde informatie op verschillende manieren.
Interface en Display
Hoewel de Theremin+ even moeilijk te bespelen is als andere theremins, is de gebruikersinterface goed uitgewerkt. Tijdens het spelen toont het display een horizontaal pianoklavier en een verticale pianorol, samen met een numerieke weergave van de (bijna) gespeelde noot. Bovenaan is een klein oscilloscoopscherm zichtbaar met de golfvorm van het uitgangssignaal en de actuele frequentie. Ook de verstreken tijd sinds het opstarten wordt weergegeven – dit en andere info kan via de instellingen worden uitgeschakeld.
Aan de linkerkant van het scherm bevinden zich vijf knoppen die worden bediend met een viervoudig toetsenbord. Hiermee krijg je toegang tot instellingen voor volume, toonhoogte, klankkleur (timbre) en antennekalibratie. Rechts zie je een volumebalk. De Back-knop schakelt tussen dempen en dempen opheffen – bijzonder handig bij gebruik van de luidspreker.
Hoewel men zich kan afvragen waarom een theremin een scherm nodig heeft – de meeste muziekinstrumenten hebben dat niet – geeft dit het apparaat een eigen karakter dat de ‘+’ in de naam verklaart.
Opslaan van Instellingen en Energiebeheer
Er zijn diverse instellingen voor kalibratie en gevoeligheid beschikbaar. Belangrijk is dat je via dit menu ook je instellingen moet opslaan; anders gaan ze verloren zodra het apparaat wordt uitgeschakeld. Er is tevens een power-downfunctie om het apparaat netjes uit te schakelen zonder de kabel los te trekken. Een druk op een toets schakelt het apparaat opnieuw in. Opmerkelijk is dat de Theremin+ tijdens gebruik vrij warm wordt.
Conclusie
Wat moeten we denken van de Mixer Geek Theremin+? Is het meer dan een gadget? Misschien niet. Het is in ieder geval een leuk en speels apparaat en de prijs mag geen drempel vormen om het eens te proberen. Of het een vaste plaats krijgt in een professionele studio? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Maar als je overweegt om te investeren in een dure professionele theremin, is de Theremin+ een voordelige manier om de kunst onder de knie te krijgen. Dankzij zijn compacte formaat neem je hem bovendien makkelijk mee – zelfs naar het kampvuur.
Discussie (0 opmerking(en))