Voor computer en tablet

Zelfs de kleinste details op de print worden haarscherp weergegeven.
Zelfs de kleinste details zijn nog goed zichtbaar.
USB-microscopen zijn doorgaans gewone USB-camera’s, ze kunnen dan ook met de meeste camera-programma’s werken en worden in elk modern operating system ondersteund. Bij de V160 zit een CD met alleen Windows-software. Op de website van Oasis Scientific vonden wij een overzicht van geschikte downloads voor de meest gangbare operating systems (behalve Linux!).
 
We hebben de microscoop hier in het lab ook aangesloten op een Android tablet, wat erg handig is wanneer de ruimte op de werktafel krap is. Daar zijn ook meerdere apps voor te vinden, wij hebben ‘mScopes’ in gebruik en dat werkt uitstekend! Uw tablet moet hiervoor uiteraard wel USB OTG ondersteunen en u hebt een USB-OTG-adapterkabeltje nodig. Alle gebruikte software biedt overigens ook de mogelijkheid foto’s of zelfs filmpjes op te slaan op een computer, wat altijd handig kan zijn bij documentatie van een project.
 

Ingebouwde LED-ring

De V160 is voorzien van een LED-ring om de lens, waarvan de lichtsterkte gevarieerd kan worden met een regelaar in de aansluitkabel. Het is erg handig om direct licht op het object te hebben, maar dit kan voor hinderlijke schittering in het camerabeeld zorgen, zeker bij een glanzend (reflecterend!) soldeermasker op een printplaat . In sommige gevallen is het daarom aan te raden de LED’s uit te schakelen en een (diffuse) lichtbron naast de microscoop te gebruiken voor het beste beeld.
 

Onmisbaar hulpje

Nu we deze microscoop hebben, wordt er bij SMD solderen bijna geen gebruik meer gemaakt van loeplampen in het Elektor-lab, dit werkt een stuk lekkerder. Het is wel even wennen om de oog-hand-coördinatie goed te krijgen, je bent toch erg gewend om bij soldeerwerk naar de punt van de bout te kijken in plaats van naar het beeldscherm. Op de hoogste resolutie (1600 x 1200 pixels) is er enige vertraging in de weergave van het beeld, ook daar moet je even gevoel voor krijgen. Bovendien kan het geen kwaad om toch in de gaten te houden of de soldeerbout niet te dichtbij of tegen de microscoop aan komt. Dat is wel allemaal snel geleerd en dan is dit scoopje al gauw een stuk gereedschap dat je niet meer wilt missen op de SMD-soldeertafel!