Ter discussie

Arduino komt in de familie.
Men zou dit natuurlijk allemaal op breadboards kunnen uitvoeren, maar de kwetsbaarheid van op deze manier gemonteerde schakelingen is voor veel beginners een bron van problemen die ze belet zich op het belangrijkste te concentreren: de werking. Wat betreft het solderen van de onderdelen op een experimenteerprint met soldeervlakken (excellente methode voor onderwijs, en ook op een paar van deze blokken toegepast) kunnen we het er over eens zijn dat dit erg langzaam gaat en ongeschikt is voor leerlingen die een soldeerbout eng vinden of die te onhandig of te beweeglijk zijn. Voordat we afsluiten volgen hier de twee misschien wel meest overtuigende argumenten ten gunste van Brick‘R‘knowledge: formeel vallen ze buiten de scope van dit review, maar ze zijn van doorslaggevend belang. 

Als Arduino zich er mee gaat bemoeien

De I2C-interface.
De meest recente modules had ik voor dit review niet ter beschikking, maar deze zullen naar alle waarschijnlijkheid het systeem naar een ander niveau tillen. Bij gebrek aan ruimte kan ik het hier niet hebben over de fotovoltaïsche leermodules (Solar Set), maar het is onmogelijk om geen melding te maken van de Arduino coding modules rond de Arduino Nano die de horizon gigantisch verbreden: 7-segment-displays, OLED-display, D/A-converter en nog een wereld aan sensors en actuators met I2C-interface, dankzij de module hiernaast. 
Geschikte arduino-sketches zijn gratis van de site te downloaden, net als alle manuals (in het Engels en Duits). Er zijn ook talloze voorbeelden te vinden en er zijn video’s beschikbaar.
Er bestaan nog vier andere reeksen bouwstenen van recent ontwerp, met name voor liefhebbers van led’s, om met licht en kleureffecten te spelen. Onmogelijk om er hier over uit te weiden, maar ik moet toegeven dat we op dit moment al erg ver verwijderd zijn van de bescheiden onderwijskit waarmee we begonnen... en er zijn nog meer verrassingen!
Een van de GHz-modules.


Met de modules voor radiofrequenties in de reeksen MHz DIY en GHz DIY , brengt de ontwerper, zelf radioamateur, ons naar een gebied waarop men zich in het algemeen niet zonder voldoende voorbereiding begeeft. En die voorbereiding is er in de vorm van bouwstenen en experimenteerprints voor HF (MHz en GHz), ruim voorzien van connectors die geschikt zijn voor deze frequenties (P-SMP, SMA, P-SMP). Het is waarschijnlijk deze eigenschap van de Brick‘R‘knowledge verzameling die uniek is in de wereld en hier zou wel eens veel vraag naar kunnen ontstaan! 

QED

Het inzicht dat Brick‘R‘knowledge ons geeft in de wereld van embedded microcontrollers, sensors, fotovoltaïsche techniek en HF, en het uitzicht dat wordt geboden op de moderne elektronica, brengt het geheel op een hoog niveau, geeft een waarborg voor degelijkheid en betrouwbaarheid en biedt zekerheid voor de toekomst. 
We hebben tot nu toe nog niet over de prijs gesproken, dat is geen nalatigheid, deze is eenvoudig niet opmerkelijk (zeker in vergelijking met die van de beroemde plastic bouwsteentjes waarvan iedereen de naam kent). Goed nieuws voor uw budget voor kerstcadeaus!